Ministarstvo znanosti: Akcija "Ne dirajte djecu" uznemiruje djecu!

Ministarstvo znanosti: Akcija "Ne dirajte djecu" uznemiruje djecu!

Foto:FAH

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputilo je ravnateljima predškolskih ustanova i osnovnih škola pismo u kojemu ističe da su navodi iz letka "Ne dirajte djecu" koji je istoimena građanska inicijativa dijelila po tim ustanovama, neutemeljeni i služe isključivo obmanjivanju javnosti, te ih pozvalo da spriječe njegovu podjelu.

Reagirajući na pritužbe roditelja kojima je uručen sporni letak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika u pismu ističe da je osnovna namjera letka "uznemiriti djecu i njihove roditelje te diskreditirati odgojno-obrazovne djelatnike, ali i sve stručnjake i znanstvenike koji su svojim višegodišnjim radom i na znanosti utemeljenim činjenicama pridonijeli uvođenju i provedbi Zdravstvenog odgoja".

Iz sadržaja Nastavnog plana i programa Zdravstvenog odgoja i prateće stručne literature, ističe Zelenika, razvidno je da su svi navodi iz letka neutemeljeni i služe isključivo obmanjivanju javnosti.

"Svrha je sadržaja letka uskraćivanje prava na informaciju o Zdravstvenom odgoju što šteti ostvarivanju prava djeteta na odgoj i obrazovanje i sretno odrastanje, a navodi i citati koje letak sadržava vrijeđaju i omalovažavaju djecu te odgojno-obrazovne djelatnike koji svojim odgovornim i stručnim radom svakodnevno stvaraju uvjete za cjelovit razvoj svakoga djeteta te tako pridonose zaštiti prava djeteta", dodaje Zelenika.

Ravnatelje i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova upozorava da je "njihova dužnost i obveza osigurati svakom djetetu Ustavom Republike Hrvatske, konvencijama, zakonima i ostalim propisima zajamčena prava i zaštititi ih od uznemirujućih poruka koje sadrži navedeni letak, a čiji je jedini cilj uznemiravanje i difamacija".

U letku Građanska inicijativa "Ne dirajte djecu!" tvrdi da se zdravstveni odgoj u hrvatskim školama temelji na istraživanjima i zaključcima američkog znanstvenika Alfreda Kinseya kojega optužuje za zlostavljanje djece u svojim istraživanjima te "poticanje pedofilije i plaćanje bluda nad dojenčadi i djecom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga u letku se navodi da "spolni odgoj koji nameću vlasti RH" za djecu predškolske dobi uz ostalo, primjerice, predviđa "zajedničko tuširanje i međusobno sapunanje odgajatelja i djece nakon izleta", a za učenike 6. razreda, uz ostalo, "definiranje ženske, muške i dječje uloge kroz pornografiju i seksualnu raznolikost". Sve te stavke, dodaje se u letku, "dio su spolnog odgoja u Njemačkoj na koji se Vlada RH poziva, a zbog kojeg građani diljem Njemačke prosvjeduju".

Inicijativa je u sklopu kampanje u Hrvatskoj organizirala niz predavanja Judith Reisman, a jedno od njih bi se trebalo održati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović dekana toga fakulteta Davora Miličića u dopisu je upozorio na sadržaj "skandaloznog" letka te istaknuo kako ga je iznenadila činjenica da je čelnik jedne institucije s dugogodišnjom tradicijom školovanja vrhunskih liječnika i znanstvenika pristao biti domaćin kontroverzne Reisman.

"U letku je iznesen niz notornih neistina i uznemirujućih poruka u kojima se insinuira da se Zdravstveni odgoj temelji na kaznenom djelu seksualnog nasilja nad djecom, sve s namjerom da se dezinformira i izmanipulira hrvatska javnost", ističe ministar u dopisu.

Dodaje da je Reisman gostujući prošle godine u Hrvatskoj "iznijela niz neutemeljenih tvrdnji vezanih uz nastavni plan i program Zdravstvenog odgoja, a samim time omalovažila višegodišnji rad svih stručnjaka (i znanstvenika) uključenih u izradu navedenog dokumenta".

"Zdravstveni odgoj, čiji je jedan od modula i Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, utemeljen je na znanstveno provjerenim informacijama, koji promiče odgovorno ponašanje, uvažavanje i zaštitu ljudskih prava te suzbijanje svih vrsta diskriminacije, a sve s ciljem da se djeci i mladima omogući da budu odgovorni, samostalni i slobodnomisleći građani", podsjetio je Jovanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara