Ministri zaštite okoliša Hrvatske i BiH u potrazi za rješenjem problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu

Ministri zaštite okoliša Hrvatske i BiH u potrazi za rješenjem problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu

Foto: Seebiz.eu

MINISTAR zaštite okoliša Mihael Zmajlović sastaje se danas u Brodu s ministrom BiH za vanjsku trgovinu i ministricom za ekologiju Republike Srpske. Na sastanku će biti i predstavnici Rafinerije, s kojima će pokušati pronaći rješenje za zagađeni zrak u Slavonskom Brodu. Ne bude li dogovora, Hrvatska bi mogla pokrenuti međunarodnu tužbu.

Agonija Brođana s onečišćenim zrakom traje godinama. Kap je prelila čašu kad su mjerenja pokazala daleko veću razinu sumporovodika u zraku od dopuštene. Unatoč peticiji, molbama, sastancima, problem do danas nije riješen. Cijela priča kulminirala je prije nepuna dva tjedna, kada je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović spomenuo mogućnost prebacivanja cijelog slučaja na sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo paralelno pokrenuli jedne pravne konzultacije sa stručnjacima međunarodnog prava i ako ovi razgovori i dogovori ne urode plodom, ostaje nam upravo ta pravna zaštita", naglasio je Zmajlović.

Rafinerija se obvezala da će do 2017. godine provesti niz mjera za unapređenje tehnološkog procesa kako bi smanjili emisiju štetnih plinova.

S druge strane, Brođane je uznemirila izjava premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je ruska kompanija "Zarubežnjeft" najavila revitalizaciju rafinerija u tom dijelu BiH. Građani se samo nadaju da to neće dodatno otežati njihovo disanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara