Mir i dobro: MUP provodi akciju protiv eksplozivnih sredstava te alkohola i droge u vožnji

Ilustracija: Shutterstock

MINISTARSTVO unutarnjih poslova i ove je godine krenulo s akcijom Mir i dobro koja za cilj ima sprječavanje zloporabe oružja i eksplozivnih tvari tijekom blagdana.

"Brojni će građani naime, kao i proteklih godina, u slobodnoj prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, no uz ova zakonita sigurno će se naći i onih nezakonitih", kaže Marko Ćaleta iz Policijske uprave Osječko-baranjske.

"Tijekom prosinca, a posebice u ovom blagdanskom radoblju, policija će pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom prometu, kao i prometu na granici, posebna će se pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, kao i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza. Nadamo se da će blagdani proteći mirno i da nećemo zabilježiti ozlijeđivanja", kaže Ćaleta.

Akcija Mir i dobro provodi se od 1993. godine, a o njezinoj potrebi govore i prošlogodišnji podaci - unatoč upozorenjima devet je osoba bilo ozlijeđeno zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, od kojih troje djece.

Prema zakonu, pirotehnička sredstva dijele se u četiri razreda, a građanima su najčešće dostupna ona 1., 2. i 3. razreda koja se smiju koristiti od 14. prosinca do 8. siječnja. Kazne za korištenje sredstava 2. i 3. kategorije izvan dozvoljenog razdoblja ili u zatvorenim prostorima kreću se od 1.000 do 5.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcije protiv alkohola i droga u prometu

Uz pirotehnička sredstva posebnu pozornost posvetit će se i prometu, kaže Ivica Vuko iz odjela prometne policije.

"Prioritet, posebno u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme će biti isključenje vozača pod utjecajem alkohola i droga iz prometa. To je ono što će svakako biti, osim ovih naših aktivnosti fizičke regulacije u prometu u blizini najfrekventnijih mjesta, a to su glavne prometnice i glavna raskrižja u blizini trgovačkih centara", napominje Vuko.

U policiji podsjećaju građane da je važan doprinos svakog pojedinca jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence.

Iskustva pokazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a najčešći pratitelj nesreća je upravo alkohol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara