Mirovinski fondovi prošle godine ostvarili prinos od preko 11%, čak 40% građana ne zna stanje na svom računu

Mirovinski fondovi prošle godine ostvarili prinos od preko 11%, čak 40% građana ne zna stanje na svom računu

Ilustracija: scx.hu

PROŠLE je godine prosječni prinos obveznih mirovinskih fondova, u kojima svi zaposleni građani Republike Hrvatske štede za mirovinu, izdavajajući mjesečno 5 posto svojih primanja, dosegnuo čak 11,36%, što znači da su na uloženih 100 kn fondovi svojim članovima zaradili više od 11 kn, a prosječni godišnji prinos od osnivanja iznosi 6,06%, dok je za zadnje tri godine ta brojka 9,32%, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Novinarskom domu, prvi puta je javno predstavljena Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavila je rezultate rada obveznih mirovinskih fondova za 2014. godinu u kojoj je ostvaren prosječan prinos od 11,36%. Prosječan godišnji prinos u posljednje tri godine iznosio je 9,32%. Nakon gotovo trinaest godina rada ostvaren je prosječni godišnji prinos od osnivanja u visini 6,06%.

Zarada do početka 2015. preko 20 milijardi kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ovakvim prinosima obvezni mirovinski fondovi svojim članovima su do početka 2015. godine ostvarili ukupno 20,71 milijardi kuna nove vrijednosti, odnosno zarade. Naime, od početka rada ukupne uplate doprinosa iznose 49,85 milijardi kuna, a neto imovina pod upravljanjem na 31.12.2014. iznosila je 66,28 milijardi kuna, dok razliku predstavljaju isplate koje se većinom odnose na članstvo djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.
Prema modelima koji uzimaju u obzir sve relevantne parametre trenutno 75% uplaćenih doprinosa u I stup daje 54,14% ukupne mirovine, a 25% uplaćenih doprinosa u II stup daje 45,86% od ukupnih mirovinskih primanja.

Građani nemaju pojma koliko su uštedjeli za mirovinu

Prema OECD Global Pension Statistics gledano za cijeli period rada, hrvatski mirovinski fondovi spadaju u sam vrh ostvarenih realnih prinosa u zemljama Europe. U tom razdoblju hrvatski mirovinski fondovi ostvarili su prosječan realni godišnji prinos od 3,09%,

Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos puls, na reprezentativnom uzorku od 1100 ispitanika, 40% ispitanika ne zna niti približno stanje na svoje računu, a svega njih 13% zna točan iznos prinosa svog fonda.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara