Mlada hrvatska znanstvenica otvorila konferenciju o Cyber-kulturi u Oxfordu

Foto: Press fotografije

Mlada Ivana Greguric, profesorica na Visokoj poslovnoj školi Zagreb i zamjenica pročelnika Katedre za komunikacije, otvorila je svojim izlaganjem znanstvenu konferenciju u Oxfordu, prošavši stroge kriterije odabira

NA UGLEDNOJ međunarodnoj znanstvenoj konferenciji ''Visions of Humanity in Cyberculture'' održanoj u Oxfordu u srpnju 2013. sudjelovala je i Ivana Greguric, profesorica Visoke poslovne škole Zagreb. Odabir sudionika za prisustvovanje na konferenciji u Oxfordu bio je vrlo strog. Od dvije tisuće prijavljenih sudionika izabrano je samo 35 najboljih iz 20 zemalja, među kojima je mlada profesorica bila jedini predstavnik Hrvatske. Ivani Greguric pripala je čast da svojim izlaganjem ''The Era of Homo Cyborg: Philosophical Aspects of creating Enhanced human Beings'' otvori konferenciju u Oxfordu. Njezine teze izazvale su gotovo dvosatnu raspravu eminentnih sudionika.

Konferencija je održana u Mansfield College-u koji je osnovan 1838. godine kao jedan od sastavnih fakulteta Sveučilišta u Oxfordu. Na tom fakultetu predavala su poznata svjetska imena poput: filozofa Alberta Schweitzera, Jimmyja Cartera, 39. predsjednika SAD-a i Willa Huttona, istaknutog novinara.

Osim konferencije u Oxfordu, Greguric je prisustvovala kao autorica i voditeljica sekcije i na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji CEPE Computer Ethics: Philosophical Enquiry - 11th edition održanoj na Autónoma University u Lisabonu, od 1. do 3. srpnja 2013. CEPE je poznati svjetski forum na kojem se raspravlja o važnim pitanjima ICT-a u Europi i SAD-u. U organizaciji konferencije sudjelovalo je Autonoma University te svjetska organizacija INSEIT (Međunarodno društvo za etiku i informacijsku tehnologiju). Na konferenciji su izlagali svjetski poznati znanstvenici iz područja ICT-a među kojima su: Luciano Floridi sa Sveučilišta Oxford (UK), James Moor s Dartmouth Sveučilišta (SAD), Rocci Luppicini sa Sveučilišta Ottawa (SAD), Charles Ess sa Sveučilišta Oslo (Norveška) itd.

S obzirom da je rad profesorice Greguric izazvao veliku pažnju dobila je ponudu da ga objavi u međunarodnom časopisu - Journal of Information, Communication and Ethics in Society (JICES). Istovremeno je dobila poziv od prof. Jean-Gabriel Ganascia da sljedeće godine sudjeluje na konferenciji Sveučilišta Sorbonne u Parizu. Glavni urednik poznate izdavačke kuće u Europi - Springer - Verlag zainteresiran je da budući doktorski rad profesorice Greguric objavi u njihovoj nakladi.

U zemljama diljem svijeta postoje Katedre za kiberkulturu posvećene problematiziranju fenomena prožimanja čovjeka tehnikom i medijima, dok se u Hrvatskoj time bavi mali broj znanstvenika. Hoće li će dugogodišnja suradnja prof. dr. Igora Čatića, spiritus movensa kiborgoetike na ovim prostorima i njegove suradnice Ivane Greguric, doprinijeti da se i u Hrvatskoj po prvi puta održi konferencija na kojoj bi se sa stajališta pluriperspektivizma raspravljalo o kiborgoetičkim pitanjima ovisi o interesu Ministarstva znanosti i Zagrebačkog Sveučilišta. Na takovu potrebu upućuje i činjenica da smo tehnološkim dostignućima zakoračili na prag nove ere u kojoj dolazi do stvaranja novog bića informacijskog društva - kiborga, gdje se sjedinjuje čovjek i računalo u jedan medij. Iz ovoga možemo vidjeti da studenti Visoke poslovne škole Zagreb imaju priliku i u Hrvatskoj stjecati znanje od uspješnih profesora koji su dio svjetske mreže znanja!

Ukoliko vas zanima studij marketinga i komunikacija na VPŠZ, upisi u novu akademsku godinu 2013/14 su u tijeku, a detalje možete naći OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?