Mladi HNS-a žele da istospolni parovi posvajaju djecu: "Zakon je po mjeri konzervativno-klerikalnih interesa"

Ilustracija: AFP

MLADI HNS-a su podržali Gay Pride koji će se ove subote održati u Splitu.

"Za nas je sloboda svakog pojedinca neupitna vrijednost. Sloboda okupljanja i izražavanja je ustavna vrijednost koja čini temelj svake demokracije. Sloboda raznih marginalnih skupina da traže zabranu slobodnog održavanja povorke ponosa vidimo kao izokrenuti oblik slobode, protivan ustavnom poretku i načelu slobode pojedinca", pišu Mladi HNS-a te dodaju kako nažalost borba za ljudska prava još nije gotova, "jer rječnik nasilja i politike diskriminacije još postoji".

"Hrvatska diskriminira istospolne parove"

Kažu da su dokazi o tome svuda oko nas dok je "najeklatantniji" primjer za to bila prošlogodišnja Povorka ponosa u Splitu koja je završila sa nesmiljenim nasiljem prema onima koji su u njoj sudjelovali. Mladi ističu da kao liberali pitanje braka vide "kao stvar osobnog odnosa partnera".

"Nažalost, Hrvatska i dalje diskriminira istospolne partnere u pravu na sklapanje braka i posvajanju djece, pod jednakim uvjetima kao i heteroseksualni partneri. U tom smislu, Obiteljski zakon je diskriminativan i pisan po mjeri konzervativno-klerikalnih interesa, u čije ime se tijekom prošlost progonilo mnoge nepokorne i slobodno stojeće pojedince i skupine", pišu Mladi HNS-a i dodaju da državu ne vide "kao regulatora seksa i braka, već samo kao instrument zaštite građanskih sloboda od nasilja i diskriminacije".

"Povisiti kazne za nasilje motivirano homofobijom"

Apeliraju i na regulatore u hrvatskom obrazovnom sustavu da reagiraju na govor diskriminacije "izražen među nekim profesorima i učenicima". "Posebno apeliramo na državu čija obveza je štititi sve pojedince, a tako i one koji su žrtve vrlo raširenog fizičkog i psihološkog nasilja u obitelji, odnosno od strane ukućana, često motiviranog homofobijom kao i drugim oblicima netolerancije. Nužno je povisiti kazne za takve zločine", pišu Mladi HNS-a koji kažu da žele društvo "po mjeri svih pojedinaca, a ne društvo po mjeri partikularnih interesa i nasilnika". Najavljuju da će se "tradicionalno" i ove godine pridružiti povorci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara