Mljekari: Neće doći do poskupljenja mlijeka, potrošač to više ne može podnijeti

Foto. Ilustracija

S POČETKOM listopada krenula su i nova poskupljenja. Dvije najveće mljekare u Hrvatskoj, Dukat i Vindija, koje otkupljuju 70 posto hrvatske proizvodnje mlijeka od danas su svojim kooperantima povećale otkupne cijene za 15 lipa po litri. Na taj će način minimalno povisiti cijenu mlijeka koja je proteklih mjeseci dosegnula najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina i zbog koje je mnogo proizvođača mlijeka pred bankrotom.

Isporuka domaćeg mlijeka u posljednja tri mjeseca najmanja je u posljednjih pet godina, klanje krava povećano je prema prošloj godini za 15 posto, a broj proizvođača svake se godine smanjuje 11 posto. Upravo zbog takvog stanja mljekarske udruge već duže vrijeme traže sastanak s ministrom Tihomirom Jakovinom te premijerom Zoranom Milanovićem kako bi se poduzele potrebne mjere za zaštitu domaće proizvodnje mlijeka.

Dukat: Mlijeko neće poskupjeti!

Nakon najave povećanja cijene otkupne cijene mlijeka dobavljačima za 15 lipa po litri, koje su najavile dvije najveće hrvatske mljekare Dukat i Vindija, čini se da ipak neće doći do porasta cijena za potrošače.

"Ovo što se radi, to je otkupna cijena mlijeka i diže se zbog lošeg stanja u primarnom sektoru koje je stvarno loše, ali nažalost nema velikog prostora za prebacivati materijalne troškove na gotov proizvod. Potrošač to više ne može podnijeti", rekla nam Elena Wolsperger, direktorica odnosa s javnošću u Dukatu

Mljekari nezadovoljni: 15 lipa nas neće spasiti!

Najave Dukata i Vindije, koje otkupljuju 70 posto hrvatskog mlijeka za proizvodnju, povećale su otkupne cijene za 15 lipa po litri. Iako će se time podići do sada najniža cijena u posljednjih nekoliko godina zbog koje mnogim proizvođačima prijeti bankrot, mljekari nisu zadovoljni.

"Tih 15 lipa nas ne spašava. Ja sam rekao stav Saveza, hitno ukinuti EU5, vratiti se na EU27 id ržava mora pomoći zbog suše", ističe predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić. Slično govori i dopredsjednik Saveza, Mladen Šolčić.

"Hvala lijepo mljekarama, ali morate znati da su te iste mljekare nama uzele 40 lipa s ukidanjem promemorije i EU27. I sada nam licemjerno davati 15 lipa, mislim da to nije u redu jer mi s tih 15 lipa tako i tako propadamo. To je zajednički spn Ministarstva poljoprivrede i njih jer dotjerati u osam mjeseci hrvatsko mljekarstvo na prosjački štap, mislim da je sramotno", poručuje Šolčić. Blažić nastavlja, ovako više ne mogu.

"To je bacanje mrvica, to ne spašava ovu situaciju u kojoj mi jesmo. Ja sam im lijepo rekao, gospodo draga, mljekari preuzimaju veliku odgovornost na sebe, pazite, to su sve ljudski životi već u pitanju. Prije nekih mjesec dana nam se jedan gospodin ubio u Rovišću, čujte, ljudi su očajni. Počet će masovno prodavati krave. Čekaju 12. mjesec, da opravdaju što su dobili po grlu i onda će masovno odustajati od toga jer to je nemoguće. Ja osobno sam mjesečno 15 do 18 tisuća kuna u gubitku", žali se Blažić. Šolčić naglašava kako se radi na sustavnom uništavanju proizvodnje.

"Cijela priča je da se nas treba uništiti i iz toga svega proizlazi da bi neki krupni lobiji opstali da bi mogli lakše raditi, ali to nam onda treba reći da ne tratimo svje vrijeme, da se ne mučimo, da ne mučimo obitelji, da ne mučimo druge dobavljače koji još uvijek imaju sluha za nas, koji nismo propali. Znači, sve ovo je jedna agonija koja čeka i mislim da od te agonije nema ništa i da mi ćemo morati propasti, odnosno odustati od proizvodnje mlijeka", upozorava Šolčić te dodaje kako se već bore za opstanak nekoliko godina, no spasa nema. Do kraja godine od proizvodnje mlijeka bit će prisiljeno odustati još 20 do 30 posto prizvođača.

"Nas je snašla poplava prije tri godine, sad nas je snašla suša, u dvije godine cijena hrane na tržištu je takva kakva je, sve skuplja i skuplja. Mi smo došli u fazu da je kilogram kukuruza skuplji od litre mlijeka i reći ću vam da tu opstojnosti nema. Kome je cilj da se to uništi, to treba pitati resornog ministra i gospodu koja su to podržala, ali od ovog kruha više nema", iskren je Šolčić.Blažić također optužuje državu za situaciju u kojoj su se našli.

"To je opet neki pomak i vidjet ćemo. Ja ću moliti državu da uskoči s nekom pomoći jer ministar je lijepo u petom mjesecu ove godine rekao neka cijena mlijeka do 1. 10 bude takva, a poslije ćemo vidjeti i onda ćemo je povisiti ili sniziti, međutim sad se lijepo pokazalo kud nas je ta cijena sve odvela", poručuje predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara