Mljekari "Proglasite elementarnu nepogodu i nadoknadite nam štetu!"; Jakovina: Zahtjevi seljaka su nerealni

Mljekari "Proglasite elementarnu nepogodu i nadoknadite nam štetu!"; Jakovina: Zahtjevi seljaka su nerealni

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

ZBOG pojave aflatoksina u mlijeku i prestanka otkupljivanja mlijeka od velikih prerađivača, slavonski mljekari traže da se proglasi elementarna nepogoda.

"Mi smatramo da ministarstvo poljoprivrede i Vlada treba preuzeti odgovornost za sve što se desilo. Svaku litru mlijeka preuzeti i otkupiti ono što nisu preuzeli po tržišnoj cijeni", poručuje predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

Laslo dodaje kako će opet proizvođači mlijeka biti na gubitku jer neće ostvariti premiju od otkupljivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laslo navodi i kako se "na terenu događalo da su primjerice Dukatovi prerađivači obustavili otkup, a od proizvođača tražili da kupe određene lijekove u visini od 1500 kuna, a da prije toga nisu obavili analizu mlijeka".

"Zbog svih nejasnoća i nedovoljnih informacija tražimo da se proglasi stanje elementarne nepogode te da se seljacima, kojima nije otkupljeno mlijeko, u sto postotnom iznosu nadoknadi šteta", rekao je Laslo.

Mljekari ministra Jakovinu smatraju izravno odgovornim za ovakvo stanje budući da je, tvrde, znao da je zbog suše koja je prošlog ljeta zahvatila Slavoniju kukuruz bio neadekvatan za ishranu stoke. I dalje traže sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem te Jakovinom i Linićem.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Bruxellesu komentirao zahtjeve seljaka da se uvede elementarna nepogoda, nazvavši ih nerealnima.

"Naši poljoprivredni proizvođači moraju postati poduzetnici i moraju kvalitetnije, odgovornije i s više kontrole voditi svoju proizvodnju da se ovo ne bi događalo. Mi ćemo intervenirati i pomoći, ali nerealni zahtjevi nekih pojedinaca nisu uopće za komentiranje", rekao je Jakovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara