Mljekarstvo na koljenima: Proizvodnja mlijeka za piće pala 35,9 posto u godinu dana

Foto: scx.hu

NASTAVLJA se pad količina prikupljenog mlijeka u Hrvatskoj i pad proizvodnje mlijeka za piće, pa je tako u srpnju ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 17,5 posto manja nego u srpnju prošle godine, a proizvodnja mlijeka za piće je pala za 35,9 posto, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
 
U Hrvatskoj u srpnju ove godine prikupljeno 41.626 tona kravljeg mlijeka, što je 8.808 tona manje nego u srpnju prošle godine.
 
U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u srpnju ove godine prikupljeno je 17 posto manje mlijeka.
 
Srpanj je tako 14-ti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a to je već 11 mjesec zaredom sa smanjenjem većim od 10 posto.
 
Podaci DZS-a pokazuju da je u srpnju na godišnjoj razini snažno pala proizvodnja mlijeka za piće – proizvedeno ga je 13.926 tona, što je 7.805 tona, ili 35,9 posto manje nego u srpnju prošle godine.
 
Pad je još snažniji usporedi li se s prosječnom mjesečnom proizvodnjom u prošloj godini.
 
Naime, prosječna mjesečna proizvodnja mlijeka za piće prošle je godine iznosila 25.319 tona, što znači da je proizvodnja u srpnju ove godine bila manja za 45 posto. 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara