Moderna škola: Australski učenici sami izabiru svoje profesore

Moderna škola: Australski učenici sami izabiru svoje profesore

Foto: Templestowe College

UČENICI stari tek trinaest godina provode razgovore za posao na kojima biraju profesore koji će raditi u njihovoj školi. Također odlučuju i o ostalom osoblju škole pa čak i zamjeniku ravnatelja, piše Daily Mail Australia.

Templestowe College, škola u predgrađu Melbournea, takav sustav provodi već četiri godine. Ravnatelj škole Peter Hutton kaže kako je njihov način zapošljavanja "fantastičan" te je oko 70 posto učitelja primljeno tako.

Ravnatelj Hutton kaže da s kandidatom ili kandidatkinjom prvo razgovaraju tri odrasla zaposlenika škole, a nakon toga oni idu na razgovor s učenicima. Učenike vode stariji učenici s više iskustva. Škola je "istrenirala" 50 učenika ispitivača.

Prema učenicima se odnose s poštovanjem

Učenici svoj posao shvaćaju vrlo ozbiljno. Bile su rijetke situacije kad nisu uspjeli postići dogovor. Ravnatelj smatra da ako se potencijalni profesori ne znaju nositi s dječjim pitanjima na intervjuu za razgovor onda očito nisu sposobni za rad s djecom.

Australska obrazovna zajednica misli da nije primjereno da djeca biraju zaposlenike i da je takav izbor neozbiljan.

"Žalosno je da neki imaju toliko malo povjerenja u naše učenike. Kada se prema učenicima odnosimo s poštovanjem i kada im dopustimo da budu i sami uključeni u svoje obrazovanje, povisujemo njihove standarde", odgovara je ravnatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara