Mogherini traži pokretanje akcije protiv krijumčara ljudima: "Sram me što se Europa probudila kada se suočila s mrtvima"

Mogherini traži pokretanje akcije protiv krijumčara ljudima: "Sram me što se Europa probudila kada se suočila s mrtvima"

Foto: FAH

ŠEFICA europske diplomacije Federica Mogherini u ponedjeljak će na Vijeću sigurnosti UN-a zatražiti pokretanje pomorske misije čija bi zadaća bila borba protiv krijumčara imigranata na Sredozemlju, javlja AFP, podsjećajući na niz dramatičnih brodoloma i pogibija ilegalnih useljenika koji se preko Sredozemlja pokušavaju dokopati europskih obala.

Mogherini je kazala da osjeća "sram što se Europa probudila kada se suočila s mrtvima". Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, od početka godine živote je u pokušaju prelaska Sredozemlja izgubilo oko 1.770 ljudi.

Na hitnom zasjedanju 23. travnja, nakon pogibije 800 imigranata, šefovi država i vlada EU-a su od Mogherini zatražili da pripremi vojnu misiju koja bi u skladu s međunarodnim zakonom sprečavala aktivnosti krijumčara imigranata, od kojih većina kreće na opasno putovanje preko Sredozemlja iz Libije, zemlje koja je u potpunom kaosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU traži donošenje rezolucije UN-a jer ta vojna operacija zahtijeva ulazak brodova više europskih zemalja u teritorijalne vode Libije.

Prema riječnima diplomata koji je želio ostati neimenovan, teško da će rezolucija u Vijeću sigurnosti proći jer bi Rusija, koja ima pravo veta, to mogla osujetiti te za uzvrat tražiti određene ustupke.

Rusija se odlučno protivi planu presretanja i uništavanja libijskih brodova u libijskim lukama i vodama. Uz to, Mogherini bi u opravdanost te operacije također morala uvjeriti i Kinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara