Mongolski neonacisti više ne lupaju šakama: Umjesto nasilja provjeravaju papirologiju!?

Mongolski neonacisti više ne lupaju šakama: Umjesto nasilja provjeravaju papirologiju!?

Foto: Guliver Image/Getty Images

MONGOLSKI neonacisti krenuli su u neobičnu borbu za svoja prava u zemlji načetoj poslovanjem stranih kompanija. Agresivne napade na vlasništvo stranih rudarskih tvrtki koje izvlače rude iz Mongolije zamijenili su redovitim provjerama papirologije, prenosi Reuters.

Tsagaan Khass (Bijela svastika) broji nešto više od sto članova, no u Mongoliji operiraju i druge skupine, primjerice Dayar Mongol (Cijela Mongolija), Gal Undesten (Nacija Vatre) and Khukh Mongol (Plava Mongolija) što upućuje na širenje vala nacionalizma u siromašnoj zemlji zemljopisno zarobljenoj između Rusije i Kine.

Izravnim povodom novog buđenja fašizma smatra se rad mnoštva stranih rudarskih tvrtki koje eksploatiraju rudna bogatstva zemlje u kojoj 30% stanovništva živi ispod ruba siromaštva.

Od same pojave omražene ideologije možda su zanimljiviji načini borbe nezadovoljnih Mongola koji su tradicionalne oblike zastrašivanja neprijatelja zamijenili administrativnim inspekcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prije smo običavali napadati fizičkom agresijom, primjerice razbijanjem vrata, no stvari su se promijenile pa sada prosvjedujemo na drugi način", za Reuters je izjavio četrdesetogodišnji Ariunbold Altankhuum, vođa Tsagaan Khassa.

Prosvjed se sastoji od toga da se na nulu ošišani pripadnici grupe u nacističkim uniformama zapute u rudnike i zatraže od rudara dozvole za rad, ili pak traže uzorke tla za analizu kako bi dokazali zagađivanje tla protiv kojeg se također bore. "Danas je naš cilj spašavanje prirode. Sve činimo da zaštitimo okoliš", tvrdi Altankhuum.

Vođa grupe istaknuo je promjenu prioriteta: "Prije smo se borili sa strancima, no shvatili smo da to nije učinkovito. Odlučili smo da, umjesto da tučemo strance na ulici, napadamo rudarske kompanije."

U Mongoliji rudarstvo čini 90% ekonomije, no problem je nepravedna podjela dobiti koja dobrim dijelom izlazi iz zemlje.

Možda se borba mongolskih disidenata za prava na dostojan život u vlastitoj zemlji može razumjeti, no usporedbe s Hitlerovim projektom neće im koristiti u stjecanju podrške: "Razlog zašto smo odabrali ovaj put je sličnost između Njemačke 1939. i današnje Mongolije. Hitler je od svoje zemlje napravio velesilu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara