Moody´s potvrdio rejting Hrvatske, ali i negativne prognoze: "Vladine reforme pokazale su se nedostatnima"

Foto: Ilustracija

HRVATSKA će vjerojatno biti prva istočnoeuropska zemlja koja će pristupiti Europskoj uniji u uvjetima pogoršavanja situacije u gospodarstvu i ograničenih izgleda za povratak zdravom rastu u kratkoročnoj perspektivi, upozorila je danas agencija Moody's, zadržavši negativnu prognozu za važeći rejting Hrvatske "Baa3".

U posebnom izvješću o stanju u Hrvatskoj na pragu Europske unije Moody's napominje kako su izgledi za domaću potražnju slabi, a gospodarstvo ima teškoća s preorijentacijom na izvozni sektor.

"Nije riješen ni problem uskih grla koja koče ulaganja i izvozom predvođen rast, i to usprkos nedavnoj vidljivoj promjeni vladine politike. Nastojanja vlade da provede reforme koje bi poduprle unutarnju devalvaciju i oslobodile hrvatski potencijal za rast dosad su bila nedostatna", ističe Moody's.

Stanje u gospodarstvu i financijama Hrvatske na pragu ulaska u EU lošije je no što je bilo u zemljama koje su tome bloku pristupile 2004. i 2007. godine, a vjerojatno će se i dodatno pogoršati iduće godine.

"Budući da nisu provedene reforme koje bi potaknule rast niti su poboljšani institucionalni kapaciteti za povlačenje sredstava iz fondova EU-a, Hrvatska vjerojatno neće u potpunosti ostvariti prednosti koje obično donosi članstvo u EU", zaključak je analitičara Moody'sa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara