Mora platiti 1.700 kuna jer je uoči splitske parade na Facebooku napisao: "Doć pop´t, poist, bacit kamen"

Foto: Split Pride

HRVOJE J., 23-godišnjak iz Splita, osuđen je na Prekršajnom sudu na kaznu od 1.700 kuna jer je par dana prije lanjskog gay pridea na svom Facebook profilu objavio sljedeći status: "Doć pop't, poist, bacit kamen".

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu smatralo je da je time prekršio članak 25. stavak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije na temelju razlike u spolnoj orijentaciji te da je prouzročenjem straha i stvaranja neprijateljskog i uvredljivog okruženja sudionicima parade povrijedio dostojanstvo.

Sporni status je komentar na urbanu desnicu

Hrvoje J. tvrdio je da nije kriv te da se radilo o šali. Status nije, kaže, napisao da bi nekoga povrijedio.

Policajca je na suđenju pitao gdje piše da će on na nekoga baciti kamen, a ovaj mu je odgovorio kako nije vidio da to piše, ali da se u kontekstu poruke spominje kamen.

Postupak je inače povela splitska policija nakon dojave iz Zagreba. Hrvoja su zatekli kući. Odmah im je kazao da nije imao loše namjere i da je to bio komentar iz šale na urbanu desnicu. Nije mislio ništa ozbiljno.

Nije ni znao da je počinio prekršaj, no to ne isključuje odgovornost

Od policajca svjedoka tražio je da odgovori zašto su ga prijavljivali kada im je rekao da je riječ o šali. Policajac je kazao da su oni samo poslali opće izvješće te da je postupak u nadležnosti Državnog odvjetništva. Kod Hrvoja su došli kako bi provjerili hoće li ići na Rivu ili neće.

Sutkinja Marina Ivančević zaključila je da djelo postoji i da je okrivljenik postupao nesvjesnim nehajem, odnosno, da nije bio svjestan samog prekršaja. Prihvaćena je obrana okrivljenog, ali je sutkinja istaknula da je okrivljeni trebao biti svjestan mogućnosti da će objavljivanjem takvog sadržaja izazvati osjećaj straha i poniženosti kod pripadnika LGBT zajednice. Činjenica da je postupio sa svjesnim nehajem ne isključuje odgovornost za prekršaj, ali je ta okolnost uzeta u obzir kod odmjeravanja sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara