Morsi doveden na suđenje: Ako ga proglase krivim prijeti mu smrtna kazna ili doživotni zatvor

Morsi doveden na suđenje: Ako ga proglase krivim prijeti mu smrtna kazna ili doživotni zatvor

Foto: Guliver Image / Getty Images

BIVŠI egipatski predsjednik Mohammed Morsi, kojeg je egipatska vojska svrgnula s vlasti 3. srpnja nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine, u ponedjeljak je stigao u policijsku akademiju u Kairu gdje će mu se suditi zbog poticanja na nasilje, javlja egipatska agencija Mena.

Mursiju će se suditi zajedno s još 14 visokih članova Muslimanskog bratstva a budu li proglašeni krivima, prijeti im smrtna kazna ili doživotni zatvor. Egipatska agencija Mena kaže da je Morsi do akademije prebačen helikopterom. Na istom se mjestu inače održavaju i ročišta u procesu protiv drugog bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Promatrači strahuju da bi suđenje moglo produbiti neprijateljstva između Muslimanskog bratstva i prijelazne vlade koju podupire vojska, u trenutku dok se bori uspostaviti stabilnost u zemlji.

Pripadnici Muslimanskog bratstva rekli su da će unatoč zabrani nastaviti s prosvjedima kako bi prisilili vojne vlasti da vrate Morsija na čelo države. Ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim je upozorio: "Ako pripadnici Bratstva počine nasilje zažalit će zbog toga".

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da će suđenje pokazati ide li Egipat prema demokraciji ili se vraća dominaciji vojske nad civilnim društvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara