Mostarski Aluminij izabrao Slovence umjesto HEP-a: Što će se dogoditi s šibenskim TLM-om?

Foto: Arhiva

HOĆE li odluka mostarskog Aluminija da umjesto od HEP-a struju kupuje od slovenske tvrtke GEN-I dovesti u pitanje opskrbu aluminijem šibenskog TLM-a? Dok u Šibeniku strahuju da će odluka ugroziti poslovanje TLM-a, iz Mostara stižu umirujući tonovi, a iz Vlade poruka da će, zatreba li, zaštititi hrvatske državne interese.

Ulaskom u Europsku uniju prestao je vrijediti zakon prema kojem je Vlada utvrdila da je u gospodarskom interesu Hrvatske po povlaštenoj cijeni opskrbljivati mostarski Aluminij HEP-ovom strujom, a kako bi šibenski TLM zauzvrat imao sigurnu opskrbu aluminijskom sirovinom iz Mostara.

Pukla veza TLM-a i Aluminija

Cijenu nižu od HEP-ove Mostarcima je krajem srpnja ponudio slovenski GEN-I, pa potpisao ugovor da će ih do kraja godine opskrbiti sa 100 megavatsati električne energije. Raskidom ugovora s HEP-om prestala je vrijediti i obaveza mostarske tvrtke da šibenskoj tvornici godišnje isporuči do 60 tisuća tona aluminija. Sindikat metalaca zabrinut je zbog toga za sudbinu TLM-a, rekao je Media servisu njegov šef Zdravko Burazer:

"Nema takve sirovine, takvih gabarita niti sirovine s takvim kemijskim sastavom, na svjetskom tržištu i to je to što je TLM vezalo uz Aluminij Mostar i ta veza, nažalost, će se pokazati da je bila toliko čvrsta i potrebna, da će sada TLM zbog svega toga ispaštati i dovesti u upitnost svoju daljnju proizvodnju."

Činjenica da će Aluminij kupovati struju jeftiniju od HEP-ove neće utjecati na isporuku metala TLM-u, uvjerava u razgovoru za Media servis direktor mostarske tvrtke Ivo Bradvica, ali i podvlači da će uvjeti biti drugačiji - za svakoga isti:

"Zašto bi bilo razlike između TLM i recimo jednog Feala koji je 15 kilometara odavde? Suština je da mi ne pravimo nikakvu razliku niti je smijemo praviti. Do prvog srpnja imali smo razloga jer odluka o povlaštenom kupcu je odluka Vlade RH koja i nas obavezuje. I mi smo imali određenu visinu premije za TLM, međutim, otpadanjem jednog otpada i drugo i molim lijepo."

Vrdoljak protiv "dilera strujom"

Odluku mostarske tvrtke da na tržištu posegne za jeftinijom strujom razumije ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ali u izjavi za Media servis ističe da se mostarski Aluminij dugoročno mora vezati uz HEP i TLM: "To će tako i biti i to će kolege iz Aluminija vrlo brzo shvatiti, u krajnjoj liniji mi smo tamo vlasnici 12 posto. Ako to bude na bilo koji način ugrožavalo industrijski interes Republike Hrvatske, mi ćemo kao suvlasnici reagirati. Gledajte, Aluminij je preozbiljna industrija da bi visjela na nekom GEN-I-u, tvrtki koja ima tri zaposlena i koji su dileri strujom. Dugoročno, partnerstvo i suvlasništvo RH zahtjeva zaštitu hrvatske industrije, a i Aluminiju će biti pametnije da se koncentrira na hrvatsku isporuku, a ne da se igraju sa prekupcima, kao i mnogi drugi koji su loše prošli."

U "strujnom krugu" HEP, TLM, Aluminij najgore je za sada prošao bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, protiv kojega je u siječnju prošle godine podignuta optužnica da je višegodišnjom isporukom nerealno jeftine struje mostarskoj preko šibenske tvornice oštetio državnog elektrodistributera za 650 milijuna kuna. Optužnica je vraćena na doradu, a hoće li biti potvrđena ili odbačena, optužno bi vijeće trebalo odlučiti u rujnu. Tada bi trebalo biti jasnije hoće li i u ovom slučaju biti podignuta optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, prema čijem je nalogu, sumnja i još uvijek istražuje tužiteljstvo, Mravak morao prodavati nerealno jeftinu struju Aluminiju, a kako bi Hrvatska pomogla mostarskoj tvornici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara