Može li gluplje? Homofobni referendum promoviraju pjesmom benda u kojem sviraju gay i lezbijka!

Može li gluplje? Homofobni referendum promoviraju pjesmom benda u kojem sviraju gay i lezbijka!

Foto: Guliver Image / Getty Images

PROMIDŽBENA kampanja za referendum na kojem ćemo 1. prosinca glasati o definiciji braka u punom je jeku. Udruga U ime obitelji na razne načine promovira svoju homofobnu agendu, pa su tako putem službenog YouTube kanala u opticaj pustili i niz spotova kojima birače pozivaju da na referendumu zaokruže "za".

Na YouTubeu se tako ovih dana pojavila i snimka pod nazivom "PROMO - U ime obitelji, glasam ZA!". Ovaj video nije objavljen na službenom kanalu inicijative U ime obitelji, ali obilato koristi njihov video materijal u kojem poznati i manje poznati akteri javne scene izražavaju svoju podršku za ideju braka kao zajednice muškarca i žene.

 


Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Zbog čega ističemo upravo ovaj promidžbeni video? Kako je uočio autor bloga Madanebi, u video zapisu iskorištena je pjesma "Intro" londonskog benda "The XX", s njihovog hvaljenog prvog albuma "XX". Osoba koja je osmislila i složila ovaj video, naravno, nije navela da autorska prava pripadaju ovoj engleskoj grupi.

No, čak i to trenutno je manje bitno. Bend "The XX", naime, ima tri člana Romy Madley Croft, Olivera Sima i Jamiea Smitha. Od toga su prvo dvoje - homoseksualne osobe. Gitaristica i pjevačica Croft ne krije da je lezbijka, a i basist i pjevač Sim je odavno outan kao gay.

 


 

Inače, glazba ovog benda dostupna je pod Crative Commons licencom za autorska prava, što znači da se može koristiti za neprofitne projekte bez izmjene i uz uvjet navođenja autora. U ovom slučaju autor nije naveden.

No, tome se ne treba čuditi. Promicatelji homofobije i njihovi simpatizeri i ranije su demonstrirali da im krađa tuđih ideja nije strana. Udruga U ime obitelji tako je svoj logo popalila od židovske zajednice iz Los Angelesa, dok su fotografiju djevojčice koja leži unutar kredom nacrtanog lika žene na cesti ukrali od iranske umjetnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara