Može li hrvatska poljoprivreda preživjeti ruske sankcije?

Foto: Shutterstock
 
NEDAVNO uvedena zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije, koju je Rusija uvela kao odgovor na sankcije zapada, mogla bi snažno pogoditi ionako slabu hrvatsku poljoprivredu.
 
Problem nije (samo) u direktnom izvozu koji se ostvaruje na ruskom tržištu, nego i višku proizvoda koji će se stvoriti na tržištu EU, pa bi Hrvatska mogla biti preplavljena stranim proizvodima po vrlo niskim cijenama.
 
Ove sankcije podrazumijevaju zabranu uvoza mesa i mesnih prerađevina, voća, povrća, ribe i mliječnih proizvoda u idućih dvanaest mjeseci.
 
Na tržištu EU bit će višak proizvoda, a Hrvatska "voli" uvoziti
 
Europska unija na rusko tržište izvozi oko 10 posto poljoprivredne proizvodnje u vrijednosti od 11 milijardi eura. No, kako prelazak na nova tržišta (izvan EU) nije moguće u kratkom roku ostvariti, vjerojatno će doći do znatnog pada cijena, što je problema za sva gospodarstva EU ali bi pogotovo teško mogle stradati manje konkurentne zemlje unutar Unije.
 
                              Izvoz poljoprivrednih proizvoda EU po tržištima (izvor: European Union)
 
Uvoz već godinama uništava domaću poljoprivredu. Hrvatska je prošle godine uvezla oko 2 milijuna tona poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 2,7 milijardi dolara.
 
Propadanje poljoprivredne proizvodnje posebno je vidljivo u mliječnom sektoru. Na primjer, u 2013. godini ukupni pad proizvodnje mlijeka iznosio je 16,6 posto odnosno proizvedeno je čak 100 milijuna kilograma manje u odnosu na 2012. godinu. U odnosu na 2012. godinu, vodećih pet otkupljivača mlijeka zabilježili su značajan pad otkupa od čak 16 posto, zbog pada proizvodnje mlijeka na domaćim farmama.
 
No sada se situacija dodatno komplicira, jer zbog sankcija proizvođači u ostatku Europske unije imaju još veće viškove koje nemaju gdje plasirati.
 
Prehrambeno-prerađivački sektor stvara 9,1 posto BDP-a i zapošljava 20% radnika
 
U mljekarskom sektoru Hrvatske radi ukupno 32 tisuće ljudi od čega 22 tisuće radi u proizvodnji, a 10 tisuća u mljekarskoj industriji.
 
Što se tiče cjelokupnog prehrambeno-proizvođačkog sektora, u njemu radi 20% od svih zaposlenih, te stvara 9,1% bruto društvenog proizvoda.
 
Prema konačnim podacima za 2012. poljoprivreda u ukupnom BDP-u RH čini nešto više od 2,6 %.
 
Tada je u poljoprivredi bilo zaposleno oko 49 tisuća osoba, što u ukupnom broju zaposlenih čini 3,5 %. Broj zaposlenih u poljoprivredi već godinama pada. U posljednjih pet godina (u odnosu na 2012.) broj zaposlenih u poljoprivredi smanjen je 15,6 %.

Kako su nas izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, zaprimljen je poziv za sastanak Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda EU koji će se održati u četvrtak u Bruxellesu.
 
"Hrvatska ima pravo primjene zaštitnih mjera u slučaju poremećaja na tržištu"
 
"Ministarstvo poljoprivrede RH na tom će sastanku zatražiti da Europska komisija žurno pripremi mjere vezane za saniranje posljedica ove krizne situacije. Stav RH je da se zbog zabrane izvoza očekuju poremećaji na EU tržištu koji će dovesti do nestabilnosti, prije svega do pritiska na cijene proizvoda", odgovorili su za Indeks iz Ministarstva poljoprivrede, na upit o mogućim posljedicama za poljoprivredu u Hrvatskoj.
 
U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori smatraju da, usprkos članstvu u EU postoje mehanizmi za zaštitu domaćeg tržišta, u slučaju ozbiljnih poremećaja.
 
"Sukladno poglavlju 11. Hrvatska je osigurala danom pristupanja Europskoj uniji pravo primjene zaštitnih mjera u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu koji bi mogli nastupiti zbog povećanog unosa proizvoda iz drugih članica Europske unije. Jako je važno u ovom trenutku definirati koji su nam proizvodi od gospodarskog interesa i koji su najugroženiji.", smatra Tajana Radić voditeljica Samostalnog odjela za regionalni razvoj Hrvatske poljoprivredne komore.
 
      Uvoz poljoprivrednih proizvoda u RH (Izvor: DZS,HGK)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara