Mrsić: Idemo u reviziju invalidskih mirovina! Pad broja nezaposlenih očekujemo tek krajem 2013.

Mrsić: Idemo u reviziju invalidskih mirovina! Pad broja nezaposlenih očekujemo tek krajem 2013.

Foto: Nenad Dugi/Cropix

KREĆE revizija invalidskih mirovina, potvrdio je resorni ministar Mirando Mrsić ekskluzivno za Media servis. Rasplet je to nedavne presude Dragi Rubali, a prve će se pod povećalom radne grupe HZMO-a naći mirovine ishodovane 2010. i 2011. To je tek početak, kaže Mrsić.

"Ide revizija mirovina koje su evidentno dobivene temeljem korupcije i potplaćivanja, ali ide i revizija mirovina u periodu u kojem je gospodin Rubala sjedio u komisiji koja je određivala invalidske mirovine. Dakle, proces je pripremljen", rekao je Mrsić.

"Što se tiče Zavoda za mirovinsko osiguranje, oni će krenuti s revizijom kako bi svi oni koji su mirovinu dobili nezakonito, ako bi se dokazalo da je mirovina dobivena lažnim nalazima, vratili sredstva koja su im bila isplaćivana", izjavio je Mrsić.

"Pad broja nezaposlenih očekujemo tek krajem 2013."

Mrsić se osvrnuo i na prvu godinu provedenu na čelu novog ministarstva za kojeg kaže da ga je bilo potrebno osnovati jer ovakav sektor zaslužuje svoje samostalno ministarstvo. Ministar zna kako je sve veći broj nezaposlenih najveći problem ne samo njegovog resora, nego i cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorimo o 2013. godini, nezaposlenost će i dalje rasti. To smo već u više navrata rekli. Očekujemo da ćemo krajem 2013. vidjeti prve pomake na tržištu rada na način da ćemo imati više zaposlenih nego nezaposlenih. Mi u posljednje četiri godine stalno bilježimo veći gubitak radnih mjesta u odnosu na stvaranje novih radnih mjesta. Dakle, i taj brojčanik ide u obrnutom pravcu", rekao je Mrsić.

Bez obzira na to što je uvjeren da će se krajem sljedeće godine vidjeti pomak u broju zaposlenih, ministar rada i mirovinskog sustava pojašnjava kako će i tada biti potrebno dodatno vrijeme da se taj pomak pretvori u trend.

"Ali trebat će još jedno šest mjeseci..."


"Trebat će još jedno šest mjeseci iza toga da se vidi stvarni učinak otvaranja novih radnih mjesta. Poznato je da broj nezaposlenih počinje padati u tom periodu jer poslodavci u prvom roku, kada se počne oporavljati privreda, koriste vlastite resurse i vlastitu radnu snagu, a kada se oporavak ustali, onda počinje otvaranje novih radnih mjesta", pojasnio je Mrsić.

Sindikati okupljeni oko Matice hrvatskih sindikata i danas su prosvjedovali na Markovom trgu. Jedan od razloga prosvjeda bio je i Vladin prijedlog proračuna za 2013. u kojem su, kažu iz sindikata, znatno smanjena sredstva za obrazovanje, znanost i zdravstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara