Mrsić: Moramo mijenjati svijest o radnim navikama, isti posao se ne radi cijeli život

Mrsić: Moramo mijenjati svijest o radnim navikama, isti posao se ne radi cijeli život

Foto: Vojko Bašić/Cropix

U DJEČJEM vrtiću u zagrebačkom naselju Špansko-Oranice održana je konferencija pod nazivom "Tržište rada i obrazovanje 2025.". Cilj ove konferencije je otvaranje javne rasprave o realizaciji nove strategije Europske unije "Nove vještine za nove poslove". EU tom strategijom želi dostići stopu zaposlenosti od 75 posto. Konferenciju su otvorili ministri Željko Jovanović, Branko Grčić i Mirando Mrsić koji je istaknuo da Hrvatska mora promijeniti svijest o radnim navikama.

"Moramo mijenjati svijest da kada završim jednu školu ili jedan fakultet to ne znači da ću u tom zanimanju raditi cijeli život, kada se zaposlim u jednoj tvrtci ne znači da ću u toj tvrtci raditi cijeli život, a kada se zaposlim u jednoj zemlji ne znači da ću u toj zemlji raditi cijeli život", rekao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji je istaknut zabrinjavajući podatak da tek 43 posto učenika koji završe četverogodišnju strukovnu školu i 49 posto onih koji završe trogodišnju školu pronađu posao u kojem mogu iskoristiti stečena znanja u školovanju. Upravo zbog toga Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta nedavno je predstavilo Hrvatski kvalifikacijski okvir koji bi riješio taj problem, ali i pomogao pri ispunjavanju cilja današnje konferencije.

"Više se neće proizvoditi kadrovi za Zavod za zapošljavanje nego za tržište rada i točno će se znati što svaki poslodavac dobiva s čovjekom koji dolazi s određenim kompetencijama koje je usvojio na temelju standarda zanimanja, standarda verifikacija i obrazovnog programa koji je proizašao iz tog standarda", pojasnio je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara