Mrsić: Nećemo ukinuti II. mirovinski stup

Foto: Jakov Prkić/Cropix

IAKO su se u medijima pojavile informacije da će drugi mirovinski stup biti ukinut, resorni ministar Mirando Mrsić demantirao je danas nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća takve navode. Izjavio je kako je Vlada odlučila kroz mirovinsku reformu stabilizirati sustav i omogućiti svima koji idu u mirovinu iz prvog i drugog stupa da imaju mirovinu između 60 i 70 posto plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema sadašnjem modelu mirovina bi bila između 20 i 30 posto plaće što je, prema Mrsiću, jednostavno nedovoljno za normalan život.

Mrsić je najavio i kako će predložiti da svi koji imaju 41 godinu radnog staža mogu otići u mirovinu bez penalizacije. Svi oni koji izgube posao zbog stečaja poduzeća i imaju uvjete za prijevremenu mirovinu moći će otići u prijevremenu mirovinu bez penalizacije. Također, ljudi koji se bave teškim zanimanjima (poput policajaca i vojnika) moći će u mirovinu s 55 godina.

Mirovine će se, također, podijeliti u dvije kategorije - radničke mirovine, koje će se isplaćivati iz doprinosa te mirovine po posebnim uvjetima koje će biti vezane uz proračun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara