Muke po EU: Britanci zabrinuti zbog navale Rumunja i Bugara

Foto: Arhiva

BROJ rumunjskih i bugarskih radnika u Velikoj Britaniji porastao je za čak 26 posto, u razdoblju od travnja do lipnja.

Britanski ured za statistiku objavio je da su u to razdoblju bila zaposlena 141.000 radnika iz te dvije zemlje, u odnosu na 112.00 radnika u prethodna tri mjeseca.
 
Pobornici jače kontrole useljavanja tvrde da će se ta brojka dodatno povećati iduće godine, kada će za Rumunje i Bugare prestati vrijediti sva ograničenja za imigraciju u Veliku Britaniju.
 
Britanski ured za imigracije objavio je da državljani te dvije zemlje čine 0,3 posto radne snage u Velikoj Britaniji.
 
Britanska vlada se nije očitovala o tome koliko još imigranata očekuje, kada tržište rada bude potpuno otvoreno radnicima iz Bugarske i Rumunjske.
 
Sloboda kretanja ljudi, roba i usluga, ali.....
 
Britanski "Migration Watch“, koji se zalaže za strožu kontrolu imigranata, objavio je da su posljednje brojke u skladu s njihovim očekivanjima, te da očekuju da će iz Rumunjske i Bugarske godišnje pristizati 50.000 imigranata, u idućih pet godina.
 
"Nismo očekivali tako rani skok – vrlo zabrinjavajuće povećanje – devet mjeseci prije potpunog otvaranja tržišta rada i mislim da to pokazuje da postoji veliki interes u te dvije zemlje za dolazak ovdje.“ Izjavio je predsjednik Migration Watcha, Andrew Green za BBC Radio.
 
Bugari i Rumunji od 2007. godine ne trebaju vize za putovanja u Veliku Britaniju, kada su te dvije zemlje ušle u Europsku uniju, ali postojala su određena ograničenja na tržištu rada za stanovnike tih zemalja.
 
Vlada planira ograničiti prava imigranata
 
Mogli su slobodno raditi u Velikoj Britaniji ako se samozapošljavaju, ali firme koje su htjele zaposliti kvalificirane radnike i dalje su trebale dobiti dozvolu, dok su nekvalificirani radnici mogli raditi samo sezonske poslove u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
 
Sva ograničenja ukidaju se krajem godine, zbog pravila Europske unije.
 
Britanska vlada stoga planira ograničiti određena prava radnicima iz ove dvije zemlje, koja se odnose na stanovanje i zdravstvene usluge.
 
"Usredotočeni smo na sprečavanje zloupotrebe slobode kretanja među zemljama članicama Europske unije“, izjavio je glasnogovornik britanskog imigracijskog ureda.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara