NATO će danas odobriti Turskoj upotrebu "obrambenih projektila" uz granicu sa Sirijom

Foto: AFP

NATO je spreman odobriti Turskoj upotrebu projektila tipa Patriot na granici sa Sirijom.

O tome će se raspravljati na sastanku 28 ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, nakon što je Turska uputila zahtjev za tim dopuštenjem. Na sastanku će sudjelovati i naša ministrica Vesna Pusić. Iz NATO-a ističu da bi taj potez bio opravdan samo u obrambenu svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Projektili Patriot su oružje američke vojske i služe za presretanje drugih projektila ili vojnih aviona, u ovom slučaju, za presretanje eventualnih sirijskih projektila ili aviona koji bi prešli sirijsku granicu. Kako javlja dopisnik BBC-ja, upotreba Patriota će najvjerojatnije biti odobrena, usprkos protivljenju Rusije čiji će ministar također sudjelovati na današnjem sastanku.

Ranije je američki predsjednik Barack Obama sirijskog predsjednika Bašara al-Asada upozorio da će se "suočiti s posljedicama" ako upotrijebi kemijsko oružje protiv svoga naroda. Upozorenje je stiglo nakon informacije američkih obavještajaca.

"Svijet gleda. Upotreba kemijskog oružja bi bila potpuno neprihvatljiva. Ako počinite tragičnu pogrešku i upotrijebiti to oružje, bit će posljedica, a vi ćete biti odgovorni", rekao je Obama jučer u Washingtonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara