NATO i EU razilaze se u vezi s Rusijom

NATO i EU razilaze se u vezi s Rusijom

Foto: FAH

VODEĆI NATO-ov dužnosnik rekao je da je sad pogrešan trenutak za razgovor o popravljanju odnosa s Rusijom, ali šef Europske komisije Jean-Claude Juncker bio je pomirljiviji i rekao da se Europa mora vratiti komuniciranju s Rusijom u područjima od zajedničkog interesa.

Takve izjave upućuju na različit pristup dviju važnih zapadnih organizacija o tome kako se odnositi prema Moskvi, deset mjeseci pošto je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim što je izazvalo najtežu krizu u odnosima Istoka i Zapada od Hladnoga rata.

Zamjenik glavnoga tajnika NATO-a Alexander Vershbow rekao je da se stanje u Ukrajini pogoršava te da Rusi i proruski separatisti nisu spremni u potpunosti primijeniti dogovor o prekidu vatre iz Minska.

U razgovoru za Reuters u litavskome glavnome gradu Vilniusu, Amerikanac Vershbow rekao je da je "opće mišljenje među saveznicima" da NATO treba ustrajati na lanjskoj odluci o prekidu sve praktične suradnje s Rusijom u znak prosvjeda protiv moskovskoga zauzimanja Krima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo punu primjenu dogovora iz Minska što je preduvjet za napredak u odnosima s Rusijom. Mislim da sada nije pravi trenutak ni za nagađanje o takvu napretku", rekao je.

Juncker: "Želim da Rusija ponovno postane strateški partner"

Predsjednik Europske komisije Juncker pomirljivije je u Parizu rekao da on ne sudjeluje u "verbalnim napadima na Rusiju".

"Ona je danas strateški problem, ali želim da ponovno postane strateški partner. Moramo pronaći točke od zajedničkog interesa i njegovati ih, a ne stalno govoriti o Krimu", rekao je.

"Neće ići ako se zadržimo isključivo na pitanju Krima, ma kako ono važno bilo. Ma kako neprihvatljivo bilo rusko kršenje međunarodnog prava, moramo naći i nešto drugo za razgovor", rekao je Juncker.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara