NSA je dijelila podatke i detalje o svojim građanima s Izraelom

Foto: Guliver Image / Getty Images

AGENCIJA za nacionalnu sigurnost NSA dijelila je prikupljene podatke s Izraelom bez da je prethodno uklonila informacije o građanima SAD-a, javlja The Guardian.

Informacije o dijeljenju podataka vidljive su u memorandumu o razumijevanju između NSA i izraelskih kolega u kojima stoji kako je vlada SAD dijelila podatke koji su sadržavali telefonske pozive i email adrese građana. U dogovoru ne postoje legalni okviri koji ograničavaju upotrebu podataka od strane Izraelaca.

Prema nedatiranom memorandumu, kojeg je zviždač Edward Snowden predao The Guardianu", dogovor je postignut u ožujku 2009. godine. Memorandum ima pet stranica i on označava sporazum između obavještajnih agencija obiju strana. Prema dogovoru, dokumenti koji će se dijeliti ne smiju biti filtrirani od strane analitičara u NSA. Iako u memorandumu stoji da se materijal mora predati u skladu sa zakonima SAD-a ti zakoni nisu potpomognuti legalnim obvezama.

Izvršna direktorica Yahooa, Marissa Mayer, i direktor Facebooka, Mark Zuckerberg odgovorili su kritičarima koji su napali te kompanije jer nisu ništa poduzimali u borbi protiv nadzora NSA. Mayer je u intervjuu za Techcrunch kazala kako "objava povjerljivih informacija izdaja" te da se zbog toga završava u zatvoru.

Zuckerberg je kazao kako je vlada obavila "loš posao" kada je u pitanju balansiranje s privatnosti građana i njene dužnosti da ih zaštiti. Zuckerberg smatra da je to bila vrlo loša stvar s njihove strane i kazao je kako se Facebook trudi postići što više transparentnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara