Na KBC-u otvoren Laboratorij za intervencijsku kardiologiju

Na KBC-u otvoren Laboratorij za intervencijsku kardiologiju

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

U KLINIČKOM bolničkom centru Zagreb otvoren je novi Laboratorij za intervencijsku kardiologiju s dva najmodernija radiološka sustava za kateterizaciju srca. Riječ je o investiciji koju je Ministarstvo zdravlja financiralo sa 16 milijuna kuna. Time će Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb s razinom kvalitete opreme i prostora, postati vodeća u ovom dijelu Europe.

"Svaki drugi građanin Hrvatske oboljeva ili umire od kardiovaskularnih bolesti i to je prioritet broj jedan. Nakon godina i godina, napokon je ostvaren i taj san. Otvorena su dva nova laboratorija, a natječaji za još dva su otvoreni i očekujem da ćemo do kraja ljeta imati četiri laboratorija na jednom mjestu", rekao je na otvaranju ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasivši kako će laboratoriji koristiti, ne samo Zagrebu, nego cijeloj sjevernoj Hrvatskoj i dijelu zapadne Slavonije.

"Imamo sjajnu kardiorkirurgiju, imamo izvanredne liječnike koji su stalno govorili: samo nam dajte da radimo, da sve ono što smo naučili, pokažemo u svojoj domovini Hrvatskoj i gradu Zagrebu. Svega deset metara dalje je koronarna jedinica, jedinica za intenzivnu skrb. Dakle, pacijent dolazi na jedno mjesto i pruža mu se sveobuhvatna usluga", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radiološki uređaji za kateterizaciju srca omogućavaju snimanje srca, odnosno koronarnih krvnih žila, s tehnologijom ravnih digitalnih detektora, povećavajući dijagnostičku preciznost i smanjujući dozu zračenja pacijenta. Uz uređaj su nabavljeni i napredni softveri za analizu koronarnih žila, odnosno za izračunavanje stenoze žila. Novost je i uvođenje intravaskularnog ultrazvuka odmah uz angiografski uređaj koji omogućava analizu i potrebna mjerenja bez upotrebe zračenja.

U Laboratoriju za intervencijsku kardiologiju godišnje se obavi oko 2.500 djagnostičkih i terapijskih postupaka, među kojima oko 1000 složenih intervencijskih zahvata. S dva nova radiološka uređaja za kateterizaciju srca najviše kvalitete, podvostručit će se broj postupaka, smanjiti liste čekanja, smanjiti potreba za skupim klasičnim kardiokirurškim zahvatima te omogućiti rutinska primjena i uvođenje novih metoda dijagnostike i liječenja.

Ostojić se također pohvalio kako je po modelu objedinjene nabave na otvorenim natječajima Ministarstvo dobilo niže cijene od 14 do čak 30 posto. "Do sada se kupovalo npr. 100 katetera ili nekog drugog ugradbenog materijala, a sad će se kupovati čak njih 130. Kad sam govorio o uspjehu objedinjene nabave rekao sam da ćemo uštedjeti 10 posto, 3 milijarde i 300 milijuna kuna. A u prvim natječajima koje smo otvorili najpovoljnije cijene su 14 do čak 30 posto niže nego što su bile dosad", rekao je ministar.

KBC je također predstavio i novi bolnički informatički sustav, koji će znatno olakšati rad liječnika. "Gdje se može vidjeti broj pregleda, broj operacija, ali i koliko je lijekova koje tvrtke liječnik propisao i kome je propisao, te koliko ti lijekovi koštaju. Tako ćemo daljnjom analizom vidjeti ne samo količinu i kvalitetu rada, nego ne daj Bože, favoriziranje neke tvrtke", zaključio je ministar Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara