Na Marjanu se okupilo više od tisuću ljudi, u Osijeku grah iz kotlića

Na Marjanu se okupilo više od tisuću ljudi, u Osijeku grah iz kotlića

Foto: Tino Juric/PIXSELL

NA splitskom Marjanu okupilo se nešto više od 100 ljudi. Napravljeno je dvije i pol tisuće porcija graha koji se počeo kuhati već u osam sati.

Kako kažu na licu mjesta, u veliki kotao su ubacili 200 kila graha, 70 kila suhog mesa, 50 kila kobasica, 100 kila luka i 50 kila mrkve. Okupljenima se pridružio i gradonačelnik Ivo Baldasar.

Praznik rada slavi se i u Makarskoj. Tradicionalni Prvosvibanjski uranak u Baškoj Vodi središnja je proslava Međunarodnog praznika rada na Makarskom primorju, na kojoj se prijepodne okupilo oko dvije tisuće gostiju.

Nakon jutarnje budnice limene glazbe i prigodnog kulturno zabavnog programa najspretniji su se natjecali tko će stići do janjca obješenog na vrhu nalojenog jarbola i kako iz ,,kariole,, pogoditi alku.

U Makarskoj gosti i domaćini su feštali uz marinirane srdele i prigodni zabavni program.

Prema najavi u Makarsku bi sutra trebalo stići oko 1500 motorista na tradicionalni moto-susret makarskoga kluba ,Sveti Jure, a kraj vikenda bit će u znaku festivala vina - Dalmacija Wine Expo koji organizira zanimljivo natjecvanje u nazdravljanju vina.

Inače, za prvosvibanjske praznik u 29 hotela na Makarskoj rivijeri boravi više od 7000 gostiju, a prvi turisti stigli su i u privatni smještaj. Nakon praznika i podužeg vikenda svi hoteli nastavljaju s poslovanjem i prema podacima hotelijera u njima će se odmarati oko 3000 gostiju.

Osječani proslavljaju 1. svibnja na Dravi uz grah iz kotlića

Međunardni praznik rada, 1. svibnja, Osječani danas tradicionalno proslavljaju na lijevoj obali Drave, gdje je Grad Osijek osigurao 3500 porcija graha koje su skuhali 'majstori kotlića', dok sindikalnih okupljanja nije bilo.

Grah su u 13 velikih kotlića kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, među kojima je šest državnih prvaka te prvaka Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Po riječima Branka Burće, dvostrukog osječkog prvaka u kuhanju jela u kotliću "Grad Osijek je osigurao vrhunske namirnice, od slanine, domaće kobasice i povrća, a svaki je majstor dodao svoj štih i skuhao vrhunski grah".

Uz grah ide odlično pivo, rekla je Biljan Borzan SDP-ova europarlamentarka, koja je zajedno sa svojim stranačkim kolegama podijelila 600 litara piva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borzan je poručila da je tradicija proslave 1. svibnja u Osijeku još od 1893. godine, te da Osijek oduvijek bio radnički grad. Čestitajući praznik rada poželjela je Osječanina nova radna mjesta i zaustavljanje broja nezaposlenih, posebice mladih.

U ime Grada Osijeka Međunarodni praznik rada građanima je na lijevoj obali Drave čestitao dogradonačelnik Vladimir Ham, kazavši da se tradicija obilježavanja Međunarodnog praznika rada 1. svibnja treba nastaviti.

To je posebno važno danas kada je velik broj nezaposlenih građana, a i velik broj onih koji su zaposleni imaju problema s osiguravanjem egzistencije za svoju obitelj, rekao je.

U Osijeku za Međunarodni praznik rada nije bilo sindikalnih okupljanja.

Bulić: Radnici se konačno moraju probuditi

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić je danas na oblježavanju Međunarodnog praznika rada u Puli, na Verudi, rekao kako se radnici moraju probuditi i ne smiju čekati "da netko drugi, odnosno sindikalni povjerenici, odrađuju poslove za njih".

Stotinjak građana okupilo se na današnjem skupu na Verudi u Puli koji su u povodu 1. svibnja organizirali Sindikat Istre i Kvarnera , SSSH i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Bulić vjeruje da će radnicima, kako je rekao, "doći iz stražnjice u glavu da je najava ministra Miranda Mrsića da zaborave tri osmice vrlo ozbiljna prijetnja jer to je povratak u 1886. godinu.

Stoga je potreba obilježavanja 1. maja iz godine u godinu sve veća, rekao je Bulić dodajući kako Hrvatska drži tri rekorda

- najveći postotak povećanja milijunaša, najveća stopa siromaštva i najveća stopa nezaposlenih mladih ispod 30 godina.

Hrvatsko društvo, smatra on, potpuno je podijeljeno i rastrgano, "s jedne strane bogataši, a s druge strane sirotinja koja nije u stanju ništa učiniti za sebe". Po njemu, sve je to zahvaljujući političkim strankama, za koje je rekao, da su političko smeće.

"To su ti koji nas sada vode, dok ovim drugima smeta petokraka i oni bi nas najradije vratili u fašizam", ocijenio je Bulić.

Okupljenima su se obratili županijski povjerenici SSSH-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Slobodan Kapor i Denis Buršić koji su istaknuli važnosti sindikalnog zajedničkog djelovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara