"Na Žužulovom sveučilištu sam radio na crno!"

Foto: Index

DUBROVNIK INTERNATIONAL UNIVERSITY (DIU), kojeg je osnovao kontroverzni bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, našao se na meti vrlo ozbiljnih optužbi da asistenti i predavači na tom privatnom Sveučilištu rade na crno. Štoviše, predavačima i asistentima nisu isplaćene plaće već gotovo pola godine, a čini se da će se u cijelu priču uključiti i Državno odvjetništvo. Kaznena prijava protiv Žužula zaprimljena je još u lipnju ove godine kada je u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku saslušan Ivo Capurso, asistent DIU-u.

Capurso je pred Dominikom Hladilom, vršiteljem dužnosti općinskog državnog odvjetnika, optužio Miomira Žužula da je od veljače do lipnja ove godine na privatnom Sveučilištu radio na crno uz neprestana obećanja kako će dobiti ugovor o radu. Ugovor je napokon i dobio u lipnju, ali do danas mu nije isplaćena niti jedna plaća. Capurso je u DORH-u kazao da poznaje još najmanje osam svojih kolega koji imaju isti problem.

Odmah su znali da sam bio na policiji

"Od početka su me obmanjivali kako moram pričekati Zakon prema kojem će država plaćati određene takse za mene i ostale predavače, ali taj Zakon nikada nismo dočekali", kaže nam Capurso koji je bio posebno uporan oko ugovora o radu zbog svoje supruge, američke državljanke kojoj se jedino tako mogao produžiti boravak u Hrvatskoj.

"Kada sam napokon došao do ugovora o radu 25. svibnja odmah sam pošao na policiju kako bi moja supruga dobila produljenje boravka. No, tamo me dočekao šok jer su uvidjeli da je ugovor imao datum 1. lipnja, a ranije sam im rekao da sam zaposlen u DIU još u veljači. Nevjerojatno je da su na DIU već taj dan saznali da sam bio na policiji, a Boris Žužul pozvao me na razgovor te mi uz viku spočitavao zašto sam morao ići na policiju s ugovorom", priča nam Capurso dodajući kako mu je tada bila čudna ta "sprega" policije i Žužula te je odlučio sve prijaviti Državnom odvjetništvu.

Na DIU nam kažu kako im nije poznato da su pod istragom Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku te tvrde kako nikako ne stoji informacija da se tom Sveučilištu radi na crno.

Jovanovićevo ministarstvo nemoćno

"DIU Međunarodno sveučilište je visokoobrazovna ustanova u čijem radu sudjeluje veliki broj predavača, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva i nikada nitko od njih nije radio 'na crno'. Sukladno pravilima DIU Međunarodnog sveučilišta i u skladu s uobičajenom praksom na DIU i drugim obrazovnim institucijama, naknade za predavače se isplaćuju po završenom semestru u nastavnoj godini", objasnili su nam na Žužulovom sveučilištu.

U ministarstvu Željka Jovanovića nam kažu kako je riječ o privatnom visokom učilištu te se plaće nastavnog osoblja ne isplaćuju iz sredstava Državnog proračuna i u tom smislu Ministarstvo nema nadzor nad isplatom plaća na DIU.

Također, opovrgnuli su nam informaciju kako se pripremao zakon koji bi omogućio da država plaća određenu taksu predavačima, a što je navodno Žužul obećavao svojim asistentima.

"Uprava za visoko obrazovanje u Ministarstvu nije dobila obavijest od DORH-a o kaznenoj prijavi protiv Miomira Žužula. DORH u pravilu pošalje obavijest i zatraži podatke kada ima kaznenu prijavu protiv čelnika visokog učilišta", kažu nam na kraju. 

Mnogo toga nejasno oko Žužulova sveučilišta

Podsjetimo, Sveučilište Dubrovnik International University dobilo je u lipnju 2008. godine godine odobrenje od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta za tri studijska programa. Bilo je to tada prvo privatno sveučilište u Hrvatskoj, a osnovali su ga bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, makroekonomist Ante Babić te odvjetnik Neven Cirkveni. Cirkveni će malo kasnije optužiti Žužula za bahato rasipanje novca namijenjenog Sveučilištu te izaći iz partnerstva.

Dubrovčanima je i danas nejasno kako je Žužul uspio smjestiti svoje sveučilište u prostore dominikanskog samostana u staroj gradskoj jezgri. Također, Sveučilište je vrlo brzo postalo poznato kao elitističko jer je upis za studente znao koštati i do 7 tisuća eura godišnje. No, u Dubrovniku se već duže vrijeme može čuti kako se Sveučilište nalazi u velikim financijskim problemima, a pred svaku sveučilišnu godinu u medijima se pojavi članak o smanjenom interesu za Žužulovo sveučilište. Takve glasine DIU opovrgava.

Žužul: Dvije godine smo u plusu, Fina: Žužulove tvrtke su u minusima

"Istina je da je DIU Međunarodno sveučilište protekle dvije godine poslovalo s dobitkom, a svi indikatori ukazuju da će tako biti i ove godine. DIU je u potpunosti privatna institucija u kojoj su sva investirana sredstva privatna. Svakome tko je upoznat s karakterom investiranja u visokoškolske ustanove je jasno da su to investicije na dugi rok, pa se i aspekti istih mogu različito tumačiti", rekli su za Index iz DIU-a.

No, čini se da nas u odgovoru htjeli svjesno obmanuti. Naime, prema financijskim podacima u zadnje tri godine Sveučilište je poslovalo s gubitkom. Tako je 2009. godine gubitak nakon oporezivanja iznosio 689.072 kuna, a godinu dana kasnije iznosio je 1.685.967 kuna. Tek prošle godine dobit je iznosila 59.797 kuna. Prema financijskim podacima na DIU je zaposleno 10 ljudi.

Ni tvrtka Libertas Scientiae, a koja je osnovana u svrhu pokretanja sveučilišta ne stoji dobro. Tvrtka u kojoj je direktorica Tatjana Žužul, supruga Miomira Žužula, u zadnje tri godine ima samo minuse. Tako je 2009. godine imala 434.142 kuna minusa, u 2010. godini gubitak od 286.066 te u 2011. godini gubitak od 261.306 kuna.

Tri smjera izgubili zbog nedostatka nastavnika

Također, u DIU su nam opovrgnuli da za njihovo Sveučilište postoji smanjen interes jer, kako kažu, prošlu akademsku godinu DIU Međunarodno sveučilište premašilo je brojku od 100 upisanih studenata.

No, prema podacima koje smo dobili od Ministarstva znanosti, stanje na Žužulovom sveučilištu baš i nije idealno. To je Ministarstvo na temelju mišljenja Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje uskratilo dopusnice Međunarodnom sveučilištu u Dubrovniku za izvođenje diplomskog sveučilišnog studija Diplomacija i to za čak tri smjera:  Međunarodni odnosi i diplomacija, Gospodarska diplomacija, Europska unija. Razlog?

"Dopusnice su izdane uz uvjet da u razdoblju od pet godina visoko učilište ravnomjerno zapošljava nastavnike do potrebnog broja i o tome jedanput godišnje izvještava ministra. Navedeno visoko učilište udovoljava svim uvjetima i standardima za obavljanje djelatnosti osim u broju potrebnog nastavnog osoblja u stalnom radnom odnosu s odgovarajućom znanstvenom i stručnom kvalifikacijom", navodi se u mišljenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara