Na brodu se ugušilo 45 imigranata: "To je novi Auschwitz na Mediteranu"

Na brodu se ugušilo 45 imigranata: "To je novi Auschwitz na Mediteranu"

Foto: Hina

ČETRDESET pet tijela imigranata, a ne tridesetak, pobrojano je na brodu koji je u utorak doteglila talijanska mornarica u sicilijansku luku Pozzallo, objavile su u srijedu spasilačke službe koje citiraju talijanski mediji.

Sve žrtve su punoljetni muškarci podrijetlom iz Srednje Azije, prema konačnim podacima. Talijanska policija otvorila je istragu.

Pokrajinsko tužiteljstvo Raguse zadužilo je dva liječnika da izvrše obdukcije kako bi se odredio točan uzrok smrti.

Prva svjedočanstva spašenih govore o horor prizorima tijekom plovidbe. Dio žrtava bio je zatvoren u spremnicima gdje se normalno skladišti riba na ribarskim brodovima. Umrli su od gušenja ispušnih plinova i tijesnog prostora.

Krijumčari odbili otvoriti vrata

Imigranti u suzama objasnili su spasiocima da su pokušali spasiti svoje prijatelje i bližnje, ali su krijumčari odbili otvoriti vrata.

"Nikada nisam vidio toliko naguranih ljudi, 600 osoba na dužinu od 20 metara", ispričao je kapetan fregate Stefano Frumento koji je sudjelovao u spašavanju.

Svi preživjeli iskrcani su na Siciliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Potpalublje s više desetaka tijela naslaganih jedno na drugo izgledalo je kao zajednička grobnica, to je novi Auschwitz na Mediteranu", rekao je sicilijanski policajac Nico Ciavola.

Još 81 imigrant poginuo ili nestao na putu za Italiju

Imigranti koji su čamcima stigli na jug Italije rekli su da je umrla ili je nestala 81 osoba koja je putovala s njima preko mora iz sjeverne Afrike, objavila je u srijedu UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR).

Skupina od 27 imigranata, koju su u utorak pokupili talijanski vojnici i prebacili u grad Cataniu, kažu da je u njihovu čamcu bilo još 75 osoba za koje se pretpostavlja da su se utopili, stoji u priopćenju UNHCR-a.

Drugi imigranti koji su stigli u Porto Empedocle na Siciliji rekli su da su umrla dva njihova suputnika, a četvoro ih je nestalo.

Vlasti su objavile da je broj žrtava na još jednom prepunom ribarskom brodu, koji je talijanska mornarica otkrila u ponedjeljak, porastao na 45. Vjeruje se da su se žrtve utopile.

Svi smrtno stradali koje su pronašli pripadnici spasilačkih misija "Mare Nostrum" ili "Naše more" bili su muškarci iz subsaharske Afrike, kažu u UN-u.

UNHCR je objavio da je oko 500 imigranata umrlo ove godine u Sredozemnom moru. Brojni su pobjegli pred ratom u Siriji, prisilnim novačenjem u Eritreji ili pred siromaštvom u ostalim afričkim zemljama.

Broj onih koji su uspjeli doći u Italiju, za što su krijumčarima platili više od 1000 dolara, već je dosegao rekord od 62.000 ljudi iz 2011. tijekom Arapskog proljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara