Na japanskom otoku eruptirao vulkan, naređena evakuacija stanovništva

Na japanskom otoku eruptirao vulkan, naređena evakuacija stanovništva

Ilustracija: Shutterstock

VULKAN na malenom japanskom otoku Kuchinoerabu-Jima neočekivano je eruptirao u petak, šaljući u nebo visoki stup crnog dima pa su japanske vlasti naredile evakuaciju stanovništva.

Piroklastični tok usijanih plinova i stijena spustio se niz obronke vulkana i stigao do oceana, izvijestila je javna televizija NHK. Zasada nema izvješća da je netko od 150 stanovnika otoka ozlijeđen, napominje Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maleni otok Kuchinoerabu-jima nalazi se oko 160 kilometara južno od nuklearne elektrane Sendai na otoku Kyushu čiji je vlasnik kompanija Kyushu Electric Power. Elektrana je trenutno zatvorena zbog strogih sigurnosnih procedura uvedenih nakon katastrofe u nuklearki Daiichi u Fukushimi 2011. godine.

U srijedu je nuklearka prošla zadnju provjeru u tom postupku i trebala je početi s radom a zasada nije poznato kako će erupcija utjecati na te planove vlasnika, napominje Reuters.

Japan spada među seizmički najaktivnije zemlje svijeta a proteklih su tjedana ponovo bilježili jačanje vulkanskih aktivnosti, dodaje Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara