Na temelju ugovora s Vatikanom, Crkva je iz proračuna do sada isisala 5 milijardi kuna!

Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

JEDAN od četiri ugovora što ih je Hrvatska sklopila sa Svetom Stolicom, onaj o gospodarskoj suradnji, ovih dana izaziva polemike. Kritičari propituju odredbu prema kojoj se Hrvatska obvezala Katoličkoj crkvi osiguravati nemali financijski iznos kao naknadu za njen društveno vrijedan rad.

U proteklih 13 godina otkako je ugovor o gospodarskoj suradnji stupio na snagu, iz državne je blagajne na račune Katoličke crkve sjelo oko pet milijardi kuna. Ove će godine država crkvi direktno isplatiti 245 milijuna kuna. No, iznos novca poreznih obveznika koji će se sliti u crkvenu škrabicu bit će i veći, jer donacije ministarstava i lokalnih jedinica nisu uračunate. Na račun crkvene pravne osobe država mjesečno mora uplatiti svotu od dvije bruto plaće pomnoženu s brojem župa.

Crkvi novac nije potreban!

Prvih deset godina taj je iznos bio uvećan za 20 posto, na ime mirovina za crkvene službenike. Ali, to nije sve. Hrvatska se obvezala i da će svake godine financijski pomagati posebne crkvene projekte, a njene lokalne vlasti obnovu i izgradnju crkvenih zgrada. Sav taj novac Crkvi nije potreban, ocjenjuje don Ivan Grubišić, spominjući "zgradu od oniksa".

Umirovljeni svećenik u sukobu s crkvenim establišmentom i novopečeni saborski zastupnik poziva na reviziju ugovora. Uporište nalazi u odredbi koja kaže da se ugovor može promijeniti ako se u jednoj od zemalja potpisnica bitno promijene prilike.

"Ništa drugo ne tražim nego da se poštuje ugovor. Prilike su nove i Hrvatska više ne može davati koliko je davala do sada", kaže don Grubišić.

Ugovor nije Sveto pismo

Da nije ugovor Sveto pismo svjestan je i gospićki biskup Mile Bogović, ali i da je inicijativa na službenom Zagrebu.

"Treba sve temeljito proučiti. Vidjeti što se to točno izmijenilo. Ako jest, odnosno ako je došlo do bitne promjene, onda bi se i moglo mijenjati. Idemo naprijed i gotovo", kaže biskup Bogović.

Bez obzira na svekoliku štednju, Milanovićeva Vlada ne pokazuje namjeru zadiranja u ugovore s Vatikanom, a prozivke da je Crkva prerastrošna i pozivi na odricanje, biskupu previše ne smetaju.

"Crkva nije od ovoga svijeta niti kada treba pravdati kako se troši novac poreznih obveznika", kaže biskup Bogović.

Bez financijskih izvještaja

Svih ovih godina njene pravne osobe nisu nadležnim institucijama predale niti jedno financijsko izvješće, što su po nekoliko važećih zakona, poput svih ostalih neprofitnih organizacija, bile dužne učiniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara