Na tlu, u zraku, u oceanima - posljedice globalnog zatopljenja osjećat ćemo stoljećima!

Ilustracija: Shutterstock

VODEĆI svjetski znanstvenici na području proučavanja klimatskih promjena danas su, u velikom zajedničkom izvještaju, objavili kako su 95 posto sigurni da je čovjek jedan od glavnih krivaca za globalno zatopljenje, kao i da će se posljedice emisije stakleničkih plinova na Zemlji osjećati još stoljećima.

"Na tlu, u zraku, u oceanima, globalno zatopljenje je nedvojbeno", zaključak je velike studije, u kojoj se napominje i da će pojačana emisija stakleničkih plinova uzrokovati dodatne negativne promjene u cjelokupnom klimatskom sustavu na Zemlji. Kako bi se to spriječilo, potrebna je "značajna redukcija emisije stakleničkih plinova", zaključuju stručnjaci.

Klimatske promjene koje su zabilježene od 1950. godine su "bez presedana". Iz desetljeća u desetljeće temperature na Zemljinoj površini rastu, a posljednja tri desetljeća su, tvrde znanstvenici, bila najtoplija u posljednjih 1400 godina!

"Ekstremno je vjerojatno da je ljudski utjecaj bio dominantni uzrok zatopljavanja od sredine 20. stoljeća. Uvjereni smo da će se, kao rezultat dosadašnje, sadašnje i očekivane buduće emisije ugljičnog dioksida, učinci te emisije osjećati još mnogo stoljeća čak i ako se zaustavi emisija stakleničkih plinova", navodi se u sažetku izvješća.

Prema izvješću, globalne temperature vjerojatno će porasti između 0,3 i 4,8 Celzijevih stupnjeva do kraja 21. stoljeća, dok će zbog ubrzanog topljenja leda i širenja vodenih površina zbog zagrijavanja razina mora porasti između 26 i 82 centimetra.

"Naše procjene pokazuju da su atmosfera i oceani mnogo topliji, količina ledenih površina na Zemlji se smanjila, globalna razina mora je porasla, kao i emisija stakleničkih plinova", zaključuju znanstvenici Međuvladinog odbora za klimatske promjene (IPCC).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara