Nacionalisti euforično dočekuju osuđenog ratnog zločinca Glavaša

Nacionalisti euforično dočekuju osuđenog ratnog zločinca Glavaša

Foto: FAH

BRANIMIR GLAVAŠ sutra se vraća u Hrvatsku. U njegovu čast će se od 19 sati u Osijeku održati koncert na kojem će nastupati glazbene uzdanice desnice Miroslav Škoro, Mate Bulić i drugi, širokoj javnosti uglavnom nepoznati pjevači.

U poslijepodnevnim satima na Glavaševom službenom Facebooku objavljeno je da će se nepravomoćno osuđeni ratni zločinac već tijekom dana iz Drinovaca zaputiti prema Hrvatskoj.

"Ne nasjedajte na dezinformacije, Glavaš je sutra u Hrvatskoj i svom 'nepokorenom gradu'", objavljeno je na Glavaševoj službenoj Facebook stranici koju uređuje njegov sin Filip.

 

Na Glavaševom Facebooku objavljene su i nove fotografije, na kojima se vidi da je nepravomoćno osuđeni ratni zločinac spreman za povratak u Hrvatsku. Na fotografijama Glavaš pozira ispred kombija u kojem su spakirane njegove osobne stvari: sudska dokumentacija i odjevni predmeti.

"Stoga upozoravamo sve prijatelje, simpatizere i druge građane, da ne nasjedaju dezinformacijama kako general Branimir Glavaš sutra neće doći u Hrvatsku", poručeno je preko Glavaševog službenog Facebooka.

Organizatori koncerta: Glavaš je za nas heroj

Dernek kojim će pristaše nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca slaviti njegov povratak u Hrvatskoj najprije su najavili HDSSB-ovci, ali službeni organizator koncerta je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Osječko-baranjske županije.

"Ne bježimo od toga da je u Hrvatskoj bilo ratnih zločina, počinjenih od strane pojedinaca, ali ne prihvaćamo progone zbog zapovjedne odgovornosti. Za pojedinačne zločine trebaju odgovarati pojedinci, a Branimir Glavaš za nas je heroj", poručio je Damir Buljević, prvi čovjek koordinacije, na konferenciji za novinare u prostorijama osječke Hvidre.

Buljević također tvrdi da koncert za Glavaša nema veze s politikom. Podsjeća da su na sličan način 2011. godine u Osijeku organizirali skup potpore Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Svoj dolazak u Osijek najavili su i predstavnici šatordžija iz Savske ulice u Zagrebu. Na pitanje hoće li prosvjednici iz Savske ići u Osijek dočekati Glavaša, Ante Deur je odgovorio: "Glavaš je hrvatski general, normalno je da branitelji idu dočekati svog ratnog zapovjednika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš: Obišao sam šest zatvora, spreman sam i sedmi

Svoj povratak i sam Glavaš je najavio u razgovoru za HRT. Smatra da ga Državno odvjetništvo novim zahtjevom za pritvaranje samo želi zastrašiti.

"Dosad sam obišao šest zatvora u dvije države. Spreman sam i sedmi, osmi, koliko god treba. Neće me zastrašiti. Zahtjev za pritvaranjem upućen prema Županijskom sudu u Zagrebu ne tumačim nikako drugačije nego kao pokušaj zastrašivanja da se ne bih osobno pojavio pred sudom", izjavio je Glavaš.

Ustavni sud ukinuo presudu

Podsjećamo, Ustavni sud RH ukinuo je presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš zbog ratnih zločina, odnosno zbog slučajeva "selotejp" i "garaža", pravomoćno osuđen na osam godina zatvora. Na snazi je tako ostala samo nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu koji je Glavaša osudio na deset godina zatvora.

Iako je Ustavni sud presudu zapravo ukinuo zbog proceduralne pogreške, te nije doveo u pitanje Glavaševu odgovornost za zločine koji su na osječkom području počinjeni ranih devedesetih, njegovi pristaše odmah su krenuli slaviti. Vjetar u leđa dodatno im je dalo ukidanje tjeralice za Glavašem, nakon odluke da je rješenje o pritvoru prestalo vrijediti nakon što je lider HDSSB-a u susjednoj BiH, u koju je podvijena repa pobjegao pred hrvatskim pravosuđem, počeo služiti zatvorsku kaznu.

Državno odvjetništvo u Zagrebu sada traži da se Glavašu ponovo odredi pritvor. Svoj zahtjev argumentiraju zakonskom odredbom prema kojoj svaka osoba osuđena na zatvorsku kaznu dulju od pet godina pravomoćnost presude mora čekati u pritvoru. Glavaševi branitelji pak tvrde da se njihov klijent u pritvor više ne može vratiti jer je iza rešetaka zbog ovog slučaja već proveo više od pet godina, što je dulje od zakonski maksimalno dozvoljenog trajanja pritvora.

Ljubav prema ratnim zločincima

Nije ovo prvi put da hrvatske nacionaliste zahvaća euforija zbog dočeka ratnog zločinca. Scene kakve ćemo sutra gledati u Osijeku sasvim sigurno će nalikovati izljevima oduševljenja koje je izazvao povratak Darija Kordića u Hrvatsku nakon odsluženja zatvorske kazne za ratne zločine.

Na 25 godina zatvora Kordić je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti za masakr počinjen u Ahmićima, gdje je ubijeno 116 civila. Kordić je po povratku u Hrvatsku postao nova zvijezda desnice, miljenik katoličke crkve i posebni gost Marka Perkovića Thompsona na njegovom anualnom orgijanju kojim se u Čavoglavama obilježava akcija "Oluja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara