Nacionalni dan žalosti u Ukrajini

Nacionalni dan žalosti u Ukrajini

Foto: Hina

UKRAJINSKA vlada proglasila je nedjelju nacionalnim danom žalosti nakon pogibije najmanje 30 civila u raketnom napadu na istočni lučki grad Mariupolj dan prije.

Predsjednik Petro Porošenko odredio je da se počast žrtvama oda u podne minutom šutnje, a tijekom noći na središnjem kijevskom trgu Majdanu gorjele su svijeće postavljene tako da ispisuju ime Mariupolja.

U tom je napadu ranjeno gotovo stotinu ljudi, a oštećeno je više od 50 kuća, četiri škole i tri vrtića, objavile su mjesne vlasti.

Istraga OESS-a pokazala je da je grad napadnut sa separatističkog područja istočno od grada. Napad je izveden višecijevnim bacačima raketa Grad.

Ukrajinska vojska i separatisti prije toga međusobno su se optuživali za napad.

Separatisti su u subotu objavili da su pokrenuli ofenzivu na Mariupolj, ali gradske vlasti kazale su da tijekom noći nije bilo novih borbi.

Sjeveroistočno od Donecka bilo je ipak izoliranih okršaja, objavila je ukrajinska vojska.

Ruski veto

Rusija je stavila veto na prijedlog da Vijeće sigurnosti UN-a osudi napad na Mariupolj.

Porošenko je u nedjelju poručio da "ne postoji alternativa" mirovnim sporazumima potpisanim u rujnu sa separatistima, prenosi France Presse.

"Ukrajina podržava mirno rješenje sukoba. Ne vidimo alternativu sporazumima iz Minska", rekao je Porošenko na sastanku ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, sazvanom kako bi se pripremio vojni odgovor na pobunjeničku ofenzivu,

"Zabrinjava nas odluka pobunjenika da jednostrano istupe iz tih sporazuma", rekao je.

Vođa pobunjenika u Donecku Aleksandar Zaharčenko rekao je u petak da odbacuju bilo kakav novi prekid vatre s Kijevom i najavio ofenzivu u cijeloj separatističkoj regiji, u kojoj se nalazi i Mariupolj.

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksandar Turčinov otkazao je zbog napada na Mariupolj posjet Poljskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara