Nadbiskup Puljić: Crkvu vodi Duh Božji, koji zna ugodno iznenaditi

Nadbiskup Puljić: Crkvu vodi Duh Božji, koji zna ugodno iznenaditi

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitao je u nedjelju novoimenovanom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku na novoj službi, te mu zaželio dobrodošlicu u biskupski zbor HBK.

"Želim mu plodno djelovanje s njegovom pastvom u Krčkoj biskupiji. Znakovito je da je kapucin, redovnik i da u Godini posvećenog života biva imenovan biskupom. Kao što je zauzeto djelovao u kapucinskom samostanu u Slavoniji, ali i diljem Hrvatske, tako ga sad Gospodin šalje da 'lovi ribu' na krčkom otočju. Neka mu bude blagoslovljeno", istaknuo je u izjavi za medije zadarski nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Puljić rekao je kako ponekad vjernici razmišljaju lokal-patriotski, želeći da biskup bude rodom iz kraja u kojem se imenuje.

"Biskup je javni svjedok vjere"

"No, gledajući druge zemlje, kao primjerice Italiju, Njemačku ili SAD, praksa je da se biskupa iz jednog kraja šalje u drugi. To u crkvenoj praksi nikada nije bilo nešto neprirodno. Biskup, naime, nije ''privatni vjernik, već javni svjedok vjere'', koji je dužan ne samo svjedočiti ono što vjeruje, već prosuđivati i na primjeren način nalagati što se ima vjerovati. U tom vidu, vjernik ne smije gledati na biskupa svjetovnim očima, već očima vjere i poslanja", naglašava nadbiskup Puljić, dodajući kako u Crkvi nema stranaca ni tuđinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Za kršćanina je svaka tuđina domovina, a svaka domovina tuđina. U toj perspektivi treba promatrati imenovanje i fra Ivice Petanjka krčkim biskupom'', rekao je zadarski nadbiskup.

Izrazio je nadu da će se vjernici u hrvatskim biskupijama u kojima se očekuju nova imenovanja biskupa, uključiti u molitvu, nasuprot svjetovne logike kalkuliranja tko bi to mogao biti.

"Djelovanje Duha Svetoga često iznenadi"

''Pravog vjernika zapravo interesira da Bog pošalje onoga koga On ima u planu. Onda, u takvom molitvenom ozračju, izbor potvrdi djelovanje Duha Svetoga koje često iznenadi. Crkvu ne vodi ljudski element, makar je on u njoj dobrano nazočan, nego je vodi Duh Božji koji zna ugodno iznenaditi'', zaključio je predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić u povodu imenovanja fra Ivice Petanjka novim krčkim biskupom.

Papa Franjo novim krčkim biskupom imenovao je fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjeg gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku, priopćio je u subotu apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico. Naime, Sveti otac prihvatio je odreknuće od službe mons. Valtera Župana, dosadašnjeg krčkog biskupa, u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava te je za novog krčkog biskupa imenovao fra Ivicu Petanjka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara