Naftaši vide Hrvatsku kao srednjoeuropsko energetsko čvorište

Naftaši vide Hrvatsku kao srednjoeuropsko energetsko čvorište

Foto: Hina

HRVATSKA može postati energetsko čvorište srednje Europe, potvrdili su u četvrtak američki naftaši hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću koji u Houstonu traži investitore za hrvatsku naftu i plin.

"Bit će nam veoma drago pomoći Hrvatskoj da postane energetsko čvorište srednje Europe, a taj je cilj itekako ostvariv", rekao je Paul Hobby, predsjednik Greater Houston Partnershipa, hjustonske organizacije za gospodarski razvoj koja je nastala 1989. spajanjem hjustonske trgovinske komore, vijeća za ekonomski razvoj i hjustonske svjetske trgovinske udruge.

"Interes koji su pokazali nudi optimizam. Pokazali su želju i potporu našim planovima i nadam se da će u daljnjim razgovorima i nadležnog ministarstva i naše vlade biti prostora za ozbiljno i važno partnerstvo", ocijenio je Josipović za HTV nakon posjeta "svjetskoj energetskoj prijestolnici", kako još nazivaju teksaški grad Houston jer su u njemu sjedišta mnogih naftnih kompanija poput ExxonMobila, Shella i Halliburtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Josipović koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, u četvrtak je u Houstonu sudjelovao na energetskom forumu gdje je vodećim svjetskim naftnim tvrtkama predstavio moguća nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru.

"Za Hrvatsku koja teško izlazi iz krize planovi o energetskom čvorištu koji jamče energetsku neovisnost srednjoj i istočnoj Europi mogu dramatično promijeniti budućnost nabolje", istaknuo je Josipović u srijedu uoči odlaska u Houston. "Na svima je da do kraja, punim gasom, učinimo da taj projekt uspije", rekao je.

Hrvatski će se predsjednik u četvrtak još sastati s teksaškim guvernerom Rickom Perryjem, a u petak će biti na radnom ručku s Steveom Greenleejem, predsjednikom za istraživanje u američkoj multinacionalnoj naftnoj i plinskoj korporaciji ExxonMobilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara