Najbolja srednjoškolska Ideja godine je aplikacija za plaže

Foto i video: Srednja.hr

ODRŽANO je Finale jedinstvenog natjecanja za srednjoškolce "Ideja godine" u organizaciji portala Srednja.hr na kojem su proglašeni pobjednici najboljih projekata ovogodišnjeg natjecanja. Među brojnim pristiglim projektima pobijedio je tim s aplikacijom za traženje plaža iz Prve gimnazije u Varaždinu.

Prezentacijom ideja timova koji su stigli do finala danas je okončan projekt portala Srednja.hr, "Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha", u sklopu kojega su inovativni učenici srednjih škola prijavljivali svoje projekte, praćene poslovnim planovima i tehnološkim rješenjima, koje bi voljeli razviti i od njih napraviti komercijalni proizvod.

Pobjednički tim, koji dolazi iz Prve gimnazije Varaždin, Croatian Beaches, osvojio je studijsko putovanje u Njemačku, te savjetovanje o daljnjem poslovnom razvoju svojeg projekta koje će pružiti partneri natjecanja, Visoko učilište Algebra i Visoka škola za financije i pravo Effectus.

Tri nasmiješene djevojke iz Prve gimnazije pod mentorstvom profesorice Kristine Oršić Manojlović odnijele su pobjedu projektom za aplikaciju na engleskom jeziku, Croatian Beaches. Ideja je da aplikacija za iPhone ponudi turistima traženje plaža po određenim kriterijima. Kreativni pobjednički tim čine Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar.

"Plaže bi se mogle tražiti po raznim kriterijima, naprimjer pješčane, privatne, javne, nudističke i druge plaže, a korisnici bi mogli ocjenjivati svaku plažu", objasnila je učenica Mirna Lazar. Zbog ove ideje djevojke su osvojile stručno putovanje u inozemstvo i stručno savjetovanje, a kažu da se isplatilo jer ipak su uložile mnogo truda.

"Najteže je bilo doći do same ideje. Moj mlađi brat ima cerebralnu paralizu, pa nam je teško bilo naći adekvatnu plažu u kojoj bi se kupao. To je bila neka početna ideja koju smo onda razradile", prisjeća se Dora Dubravec. Ove motivirane gimnazijalke žele u budućnosti nastaviti ovim stopama i nadaju se da će njihov projekt dobiti i svoj nastavak u "ozbiljnom" poslovnom svijetu.

 

Prvi ovakav projekt za srednjoškolce

Kombinirajući nove tehnologije u poslovnom planu srednjoškolci su pokazali svoju inovativnost i iznijeli nove ideje za hrvatsko tržište. Aplikacije za provjeru znanja ili pak za traženje odgovarajućih plaža na Jadranu, ideje za eko parkove samo su neke od odličnih srednjoškolskih ideja koje su predstavljene. Projekt je nastao u organizaciji portala Srednja.hr, a prvi je ovakav projekt namijenjen samo za srednjoškolce.

"Moramo prepoznati važnost poticanja mladih na obrazovanje i zadržavanje u našoj zemlji. Zato je Srednja.hr portal koji je jedinstven po svom tipu jer cilja samo na srednjoškolce i studente", objasnio je Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr.

Na kraju je najvažnija kreativnost

"Ideja godine" nastala je u suradnji sa stručnim partnerima, Visokim učilištem Algebra i Visokom školom za financije i pravo Effectus, čiji su predstavnici, uz predstavnika portala Srednja.hr, u žiriju ocjenjivali predložene projekte.

Pobjednici natječaja kao nagradu su dobili stručno putovanje u Muenchen i Frankfurt, gdje će obići nekoliko prestižnih visokoškolskih ustanova, a partneri projekta "Ideja godine", Visoko učilište Algebra i Visoka škola za financije i pravo Effectus, pobjedničkom će timu također osigurati i poduzetničko savjetovanje oko daljnjeg razvoja projekta.

Neke ideje će postati poduzetnički pothvat


Projekt "Ideja godine" realiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Prijatelji samog projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Agencija za odgoj i obrazovanje.

"Ove srednjoškolske ideje pokazuju kako mladi mogu sudjelovati u nečemu na vlastitu inicijativu, jer se vidi da imamo i mnogo svijetlih primjera u našem sustavu odgoja i obrazovanja", pohvalio je hrvatsku mladež ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović.

Stručni žiri bio je iznimno zadovoljan pristiglim radovima, no ocjene su donosili ravnopravno i pravedno.

"Izuzetno nam je drago što se na natjecanje prijavio velik broj timova srednjoškolskih učenika te što smo ih na ovaj način potaknuli da, osim o samoj inovativnoj ideji, razmišljaju i o tome kako od te ideje napraviti ono što bismo nazvali poduzetničkim poduhvatom. Našim mladim natjecateljima koji su pokazali da im ne nedostaje ideja željeli smo ovim projektom pomoći da izgrade samopouzdanje u osmišljavanju, prezentaciji i realizaciji svojih ideja, te ćemo pobjednicima pomoći kako da eksploatiraju svoju tržišnu ideju i pretvore ju u proizvod. Danas smo vidjeli nekoliko zaista sjajnih prezentacija projekata", rekli su predstavnici stručnog žirija "Ideje godine" nakon odabira današnjeg pobjednika.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara