Najveća šteta u povijesti Splita: Zaba pokrenula ovrhu za prodaju Spaladium arene, TPN dužan 700 milijuna kuna

Screenshot: Google Maps

ZAGREBAČKA banka pokrenula je ovrhu za prodaju Spaladium arene, a sutra bi se trebale doznati ukupne obaveze tvrtke TPN Sportski grad u stečaju. Kako Index doznaje, dug se cijeni na nekih 700 milijuna kuna. Samo banke koje su kreditirale gradnju dvorane potražuju 54 milijuna eura i sve imaju upisanu hipoteku tako da poput Zabe mogu pokrenuti postupak za prodaju i kakvo-takvo namirenje. Uz banke, vjerovnici su i tvrtke konzorcija u čijem se vlasništvu nalazi TPN, a to su Dalekovod, IGH i Konstruktor, i sami u vrlo u velikim problemima.

Prodaja ovrhom ili stečajem

Sutra će se na Trgovačkom sudu u Splitu održati ispitno ročište na kojem će vjerovnici službeno prijaviti potraživanja. Stečajni upravitelj Perica Mitrović već je najavio prodaju dvorane te kaže da je u principu svejedno hoće li se prodaja obaviti ovrhom ili kroz stečajni postupak. Mitrović se već pobrinuo da arena ponovno dobije struju i otpočne s komercijalnim programom koji za par dana starta s koncertom Marka Perkovića Thompsona, dok bi do kraja godine dvorana trebala biti pretvorena u klizalište.

Nešto slično, Mitrović je već napravio s Dalmacijavinom, koje je otvorilo 22 prodajna mjesta te i dalje puni legendarni Pipi. Ipak, s prodajom ide nešto teže. Dalmacijavino krenulo je s početnom cijenom od 270 milijuna kuna, a nakon 10 ročišta, kojima nije pristupio nijedan zainteresirani kupac, cijena je pala debelo ispod 100 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će kupiti Spaladium arenu?

Pitanje je za koliko će se prodavati Spaladium arena s obzirom da je riječ o sadržaju koji ne može biti rentabilan te na brojna pravna pitanja vezana uz vlasništvo, jamstva i pravo građenja, a na koja, kako se požalio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, odgovor nije mogao dati ni DORH. Tek su ustanovili da u cijelom poslu nije počinjeno kazneno djelo, premda je riječ neosporno o najvećoj šteti koja je pogodila Grad Split u njegovoj 1.700 godina dugoj povijesti.

Baldasar je nagovijestio i mogućnost da banke tuže Grad Split zbog prestanka plaćanja najma TPN-u, odnosno, neispunjavanja stavki ugovora. S druge strane, u Gradu smatraju da su njihove obveze prestale zbog toga što konzorcij nije ispunio svoje, odnosno, zato što nikada nije izgrađen poslovni toranj, preduvjet rentabilnosti dvorane, premda je bio jasno ugovoren datum do kada je to trebalo biti napravljeno.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara