Najveće plaće u državnom sektoru primaju liječnici, Milanovićeva plaća na 94. mjestu

Foto: RTL Danas

CENTRALNI obračun plaća otkrio je tko su najplaćenije osobe u državnom sektoru. Među onima sa 100 najvećih plaća, kako javlja RTL Danas, najviše je liječnika.

Prvi na listi najvećih plaća je liječnik jedne zagrebačke bolnice, s plaćom od 67.128 kuna bruto, a među 100 najplaćenijih našlo se ukupno 86 liječnika.

Liječnici o ovoj listi kažu kako su sve plaće itekako "krvavo zarađene" te su u većini slučajeva rezultat brojnih sati prekovremenog rada koje odrađuju zbog manjka osoblja. Nekima su tako naknade za prekovremene sate čak i veće od osnovnog iznosa njihovih plaća.

"Ja sam na primjer dežurao 9 puta, a 8 puta išao po organe u Osijek, Rijeku i druge gradove RH. Kolega koji ima najviše prekovremenih sati, ima 152 prekovremena sata. Svi ti sati su odrađeni u bolnici. Ta plaća je zarađena i teško stečena", izjavio je za RTL Pavo Kostopeć iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.Uz osam liječnika, prema visini bruto plaće, na listi 10 najplaćenijih zaposlenika u državnom sektoru su i dva djelatnika Direkcije za korištenje službenih zrakoplova, a ukupno su na listi 100 najplaćenijih njih četvorica.

Treći najplaćeniji u državnom sektoru su suci, sa plaćama do 40 tisuća kuna bruto, a na listi 100 zaposlenika državnog sektora s najvećim plaćama nalazi ih se pet.

Plaća predsjednika Sabora Josipa Leke nalazi se na 45. mjestu, dok je plaća premijera Zorana Milanovića na 94. mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara