Nakon 14 godina šef splitskog rodilišta optužen zbog smrti bebe!

Nakon 14 godina šef splitskog rodilišta optužen zbog smrti bebe!

Foto: Ante Čizmić / Cropix

ŠEF SPLITSKOG rodilišta i Katedre za ginekologiju Medicinskog fakulteta u Splitu dr. Tomislav Strinić optužen je za smrt blizanca Dijane Aničić, koju na Veliku Gospu 1998. godine nije porodio carskim rezom, premda je trebao. Dr. Strinić optužen je gotovo punih 14 godina nakon događaja, i to isključivo zbog toga što je nakon 10 godina iznenada pronađena medicinska dokumentacija koja je bacila sasvim novo svjetlo na ovaj slučaj.

Dakako, ni ta dokumentacija se nije slučajno pronašla. Protiv Strinića je, naime, već bio obustavljen postupak, a krivnja je pala na liječnike koji su vodili trudnoću Dijane Aničić.

Obnova postupka

Nakon iznenadnog obrata i vještačenja Josipa Škvarića i Marija Podobnika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je obnovu postupka, čemu je Vrhovni sud udovoljio prije nepuna dva mjeseca. U Državnom odvjetništvu nisu previše dvojili već su za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi optužili dr. Strinića i dr. Borisa Delića. Nisu prepoznali da se radi o visokorizičnoj trudnoći te su proveli normalni vaginalni porod trudnice, ne očekujući da će time ugroziti život drugog blizanca, premda je stanje trudnice bilo takvo da je evidentno i nužno zahtijevalo carski rez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunske reference unatoč postupku za smrt jednog i teški invaliditet drugog blizanca

Strinić i Delić već su optuženi za teški invaliditet preživjelog blizanca Dijane Aničić. Postupak se vodi u Sinju jer je Strinićeva kćer sutkinja splitskog Općinskog suda.

Prijeti im, inače, i do osam godina zatvora za smrt jednog blizanca te do pet godina zatvora za teški invaliditet drugog. 

Premda se slučaj poteže već desetljeće i pol, dr. Strinić nije imao problema u karijeri. Reference su mu i dalje vrhunske pa je tako nedavno carskim rezom porodio Severinu, a pretpostavlja se da će biti zadužen i za drugi porod Kerumove djevojke Fani Horvat. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara