Nakon Novog lista, pobuna i u Glasu Istre: "Kazneno smo prijavili Faggiana, a od uredništva tražimo da odmah odstupi!"

Foto: Arhiva

NAKON što je zbog sumnji u malverzacije policija upala u Novi list, do pobune je došlo i među njihovim kolegama u Glasu Istre koji su kazneno prijavili Alberta Faggiana i Slavena Žmaka. Od uredništva traže da odmah odstupi.

"Danas smo Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, a na znanje i Policijskoj upravi Istarskoj podnijeli kaznenu prijavu protiv Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zbog toga što su nesavjesnim poslovanjem u tvrtkama iz Grupe Andre' (u koju spadaju Glase Istre novine d.o.o., Glas Istre trgovina d.o.o., RTD d.o.o. i Novi list d.o.o.) napravili štetu na teret tvrtki koje zastupaju. To je u Glasu Istre dovelo do problema solventnosti, kašnjenja isplate plaća zaposlenima, kao i učestale blokade žiro-računa. Sumnjamo da je do nesavjesnog poslovanja došlo tako što je Uprava uzimala na povezane tvrtke (Novi list d.o.o. i Glas Istre trgovina d.o.o.) niz kredita, a druge tvrtke (npr. Glas Istre novine d.o.o.) opteretila jamstvima. Faggiana i Žmaka prijavili smo i zato što nisu dostavili valjane platne liste temeljem kojih bi radnici mogli putem Fine ovršiti račun tvrtke gdje rade, a koja im neredovito isplaćuje plaće, a pitanje je plaća li im sva davanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevamo od Uredništva Glasa Istre da odmah odstupi sa svojih pozicija, što bi morali učiniti zbog počinjenja iznimno teških i sramotnih profesionalnih i etičkih prekršaja. Prije svega zbog njihovog aktualnog nečuvenog prešućivanja situacije u Novom listu, a time i brutalnog manipuliranja svojim čitateljima, a također i zbog višegodišnjeg poticanja ili pristajanja na cenzuriranje i iživljavanja nad novinarima Glas Istre.

 Niti jučer, a niti danas Uredništvo Glasa Istre nije prenijelo na stranice Glasa Istre ni retka iz alarmantnih riječkih tekstova koje su objavile naše kolege iz višedesetljetne partnerske kuće Novog lista, u kojima već dva dana riječki kolege na svojim naslovnim i udarnim stranicama (uz praćenje i udarnih nacionalnih elektronskih i tiskanih medija) upozoravaju na ugrožen opstanak svoga lista, a koji za to stanje optužuju zajedničkog nam vlasnika Alberta Faggiana. Najodgovornijim za naše stanje smatramo političko-ekonomske mentore, a u slučaju Glasa Istre to je godinama vladajuća istarska stranka IDS, koja dokida baš svaki redak kritike, time i medijsku nezavisnost Glasa Istre, a što je nužan preduvjet da bi nam čitatelji vjerovali, ali i da bi demokracija u Istri postala stvarnost, a ne izlizana i nimalo utemeljena političarska laž o najnaprednijoj liberalnoj regiji. U tom smislu spremni smo - odmah - na zajedničke akcije s kolegama u Novom listu koje zajednički osmislimo u zaštitu naših prava, u borbi za istinsku demokraciju!", stoji u priopćenju kojeg potpisuju Boris Vincek, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva podružnica Glas Istre i Paulo Gregorović, glavni sindikalni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske, podružnica Glas Istre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara