Nakon debakla "Nepomirenih" na spolni odgoj se obrušili HDZ i HDSSB

Nakon debakla "Nepomirenih" na spolni odgoj se obrušili HDZ i HDSSB

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NE STIŠAVA se bura oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, u dijelu posvećenom spolnosti. Nakon što su crkveni vrh i propala inicijativa "Nepomireni" prozvali Ministarstvo obrazovanja za "ignoriranje svjetonazora većine", raspravu su zaoštrili HDZ-ovci optuživši ministra Željka Jovanovića za "ideološko nasilje".

Ustraje li ministar Jovanović na ovakvom zdravstvenom odgoju, HDZ-ovci su spremni i inicirati referendum zbog dijela o spolnom odgoju. Kako tvrde, "njime se nameću vrijednosti manjine, narušava roditeljsko pravo odgoja djece i ignorira nezadovoljstvo većine, ali i nastavnika", ističu Damir Jelić i Ivan Čelić.

"Definitivno ovo nije dobar put. Radi se evidentno o svjetonazorskom mimoilaženju i ne čudi što do rasprave nije ni došlo jer ovakav pristup uopće ne odražava promišljanje čitave hrvatske javnosti", kaže Jelić.

"Itekako je sporan modul koji govori o spolnosti. Naime, osim edukativne, to jest obrazovne komponente, važna je i ona odgojna uz koju neizostavno ide i vrijednosni sustav. Smatramo da se ovdje radi o svojevrsnom ideološkom nasilju", istaknuo je Čelić.

"Nisam dobio, čuo, ni vidio ni jednu primjedbu ili prigovor nakon ovih otprilike mjesec dana u školskom sustavu"

Za šefa laburista Dragutina Lesara dvojbe nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nije to ideološko pitanje. To je prvenstveno obrazovno pitanje. Nisam dobio, čuo, ni vidio ni jednu primjedbu ili prigovor nakon ovih otprilike mjesec dana u školskom sustavu", rekao je Lesar.

HDSSB-ov Zoran Vinković je otišao još korak dalje od HDZ-a.

"Teror nad mladom djecom"

"Radi se, ja bih rekao, o jednom teroru nad mladom djecom. Uvođenje takve vrste sadržaja zdravstvenog odgoja doista predstavlja teror. Moramo se i ovdje u Saboru izboriti za izmjenu tog zakona", istaknuo je Vinković.

SDP-ova Ljiljana Borzan, pak, ponavlja, da je u pitanju edukacija o zdravim životnim navikama i spolnom odgoju, isključivo s ciljem informiranja.

"Dakle, sve ono što bi jedno dijete trebalo znati kada izađe iz škole i što ne smijemo prepustiti samo roditeljima jer oni naprosto nisu dovoljno obučeni da im daju prave savjete. Ne radi se ni o kakvoj ideologiji. Imate jedan ili dva školska sata u godini u kojima se govori o spolnom odgoju i to jednim krajnje znanstvenim pristupom bez ikakvog nametanja ideja i onog što je pravo, a što krivo", pojašnjava Borzan.

Nema sumnje, polemike oko toga tek će se zahuktati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara