Nakon epidemije ebole Sijera Leone ponovno otvara škole, ali s centrima za izolaciju

Nakon epidemije ebole Sijera Leone ponovno otvara škole, ali s centrima za izolaciju

Foto: FAH

SIJERA Leone je objavio da će otvoriti svoje škole 30. ožujka, sedam mjeseci nakon što se nastava u toj zapadnoafričkoj zemlji prestala održavati kako bi se spriječilo širenje epidemije ebole.

Predsjednik Ernest Bai Koroma je odobrio postavljanje sanitarne opreme za testiranja na ebolu i ekipe za psihosocijalnu pomoć u školama, navodi se u priopćenju predsjedništva.

U svim školama će na raspolaganju biti termometri, naveo je u priopćenju ministar obrazovanja Minkailu Bay.

U školama će postojati i centri za izolaciju, dodao je.

Škole su zatvorene prošlog ljeta u tri virusom najzahvaćenije zemlje, Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu koja bilježi oko 3.300 smrtnih ishoda od oko 9000 osoba koje je pokosila epidemija.

Tri zemlje su predvidjele nastavak nastave nakon usporavanja epidemije prije više od mjesec dana.

Život se polako nastoji vratiti u normalu

U Gvineji je nastava počela 19. siječnja s oko četvrtinom učenika, njih oko 500.000, naveo je u utorak UNICEF.

U Liberiji, gdje je stopa djece koja pohađaju osnovnu školu prije epidemije iznosila 34 posto, Unicef navodi da će umjesto 2. veljače nastava početi 16. zbog troškova slanja djece u školu.

U Sijera Leoneu više od trećine od 6 milijuna stanovnika ima između 3 i 17 godina, ali stopa školovanja je niža od 40 posto.

Početak nastave nije naišao na jednoglasno odobravanje. Ta odluka je opasna, vlasti bi trebale pričekati još nekoliko mjeseci prije otvaranja škola, čulo se na radiju, dok su drugi istaknuli da je ta odluka razborita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara