Nakon iznadprosječnog listopada očekuje nas i topao početak studenog

Nakon iznadprosječnog listopada očekuje nas i topao početak studenog

Ilustracija: HRT

MJESEC koji je iza nas prema preliminarnoj je analizi završio iznadprosječno topao. Pritom je veće pozitivno odstupanje temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti zabilježeno u kontinentalnim područjima, od dva do tri stupnja, dok je na Jadranu bilo uglavnom za oko jedan stupanj toplije od klimatološkog srednjaka.

Stoga će ovaj listopad, primjerice na postaji Zavižan, biti upamćen kao peti najtopliji u posljednjih 60 godina koliko ondje postoje meteorološka mjerenja. U Zagrebu na postaji Maksimir ovo je bio treći najtopliji listopad od 1949. (posljednji topliji bio je 2001.), a na postaji Grič, gdje postoje kontinuirana mjerenja od 1862., ovo je bio osmi najtopliji listopad.

Razdoblje dulje od 10 dana s najvišom dnevnom temperaturom višom od 20 stupnjeva u ovo doba godine zabilježeno je prvi put otkada postoje mjerenja

Takvu je ocjenu uzrokovalo toplo razdoblje u drugome dijelu mjeseca kada je temperatura zraka, i minimalna i maksimalna, bila zamjetno viša od prosječnih vrijednosti za taj dio godine.

Osobito se to odnosi na unutrašnjost Hrvatske gdje je pojedinih dana najviša dnevna temperatura bila viša od 25 stupnjeva, što je za desetak stupnjeva više od prosjeka za kraj listopada, a za stupanj-dva čak više i od prosjeka za kraj kolovoza. Pritom je ove godine npr. na postaji Zagreb Maksimir razdoblje dulje od 10 dana s najvišom dnevnom temperaturom višom od 20 stupnjeva u ovo doba godine zabilježeno prvi put otkada postoje mjerenja.

No, prva je polovica mjeseca bila u većini područja hladnija od prosjeka, posebno prvi listopadski tjedan kada je i na moru i na kopnu bilo zamjetno hladnije nego što je uobičajeno. Primjerice, tih je dana u unutrašnjosti u jutarnjim satima nerijetko bilo i mraza.

Oborine u proteklom razdoblju


Što se oborine tiče, većinom je zabilježena manja količina od prosječne, ali to negativno odstupanje nije bilo veliko pa će, kada izađu i službene ocjene mjeseca, listopad vjerojatno na većini postaja biti ocijenjen normalno kišovitim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Malo je veći manjak kiše u odnosu na prosjek bio ponegdje u središnjim i sjeverozapadnim predjelima te u dijelu Gorskoga kotara gdje mjesec može ući u kategoriju "sušan". S druge pak strane, ocjenu "kišan" listopad zaslužit će mjestimice u Dalmaciji, primjerice na dubrovačkom te posebno splitskom području.

Podrobnije o ovome slijedi uskoro u službenoj analizi kolega klimatologa koja će izaći na meteo.hr.

Prognoza za početak studenog

Početkom studenog nastavit će se iznadprosječno toplo razdoblje, ali uz puno manje pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosječne vrijednosti nego što je to bilo posljednjih dana listopada. Pritom će do utorka biti promjenljivo s povremenom kišom, glavninom na Jadranu i u predjelima uz Jadran gdje kiša, osobito u utorak, može biti i obilnija. Bit će i razmjerno vjetrovito, u početku uz umjeren do jak jugozapadnjak, na moru i jugo, ponegdje moguće i jako.

Na prijelazu od nedjelje na ponedjeljak te potom ponovno u utorak očekuje se na kopnu sjeverac, a na sjevernom Jadranu bura koja će vrlo vjerojatno biti jaka i olujna. S tim okretanjem strujanja na sjevernom će Jadranu zahladnjeti pa se onda u utorak predviđaju vrijednosti temperature oko uobičajenih za ovaj dio godine, moguće čak i malo niže.

Od sredine tjedna izgledno je ponovno malo toplije te većinom suho, a vjerojatnost za novu kišu povećana je u dane vikenda.

Do polovice mjeseca, prema danas dostupnim prognostičkim materijalima, moguće je i dalje malo toplije od prosjeka uz manje oborine nego što je uobičajeno, osobito na Jadranu i u područjima uz Jadran, napisao je meteorolog DHMZ-a Krunoslav Mikec za HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara