Nakon otkrića Indexa uhljebima iz HBOR-a ukinuti povlašteni krediti

Nakon otkrića Indexa uhljebima iz HBOR-a ukinuti povlašteni krediti

Foto: FAH

KAKO doznaje Index, Nadzorni odbor HBOR-a prihvatio je odluku o ukidanju stambenih kredita za zaposlenike te državne institucije. Svi natječaji za stambene kredite izdani ove 2015. godine su stopirani i povučeni. Zaposlenici više neće moći podizati stambene kredite.

Ova odluka ne odnosi se na 166 zaposlenika HBOR-a kojima su stambeni krediti već odobreni uz povlaštene uvjete, ali najavljeno je kako će se dodatno provjeravati tko je sve i pod kojim uvjetima proteklih godina dobivao stambene kredite.

> U kunama, s 3 posto kamate: Hrvatska je sa 71 milijun kuna kreditirala 166 stanova uhljeba iz HBOR-a

> Maras ukida povlaštene kredite za zaposlenike HBOR-a

Članovi Nadzornog odbora su Boris Lalovac, ministar financija kao predsjednik NO, Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva kao zamjenik predsjednika NO, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije,Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, Darko Lorencin, ministar turizma, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, Luka Burilović,predsjednik Hrvatske gospodarske komore,  Dragica Zgrebec, potpredsjednica Hrvatskog sabora, Srđan Gjurković, saborski zastupnik i Ivan Šuker, saborski zastupnik.

Ministar Maras na sjednici je inzistirao da se ukinu stambeni krediti za zaposlenike Hbora.

"HBOR je institucija koja mora davati kredite poduzetnicima, a ne svojim zaposlenicima", naglasio je Maras.

"Ima li u HBOR-u netko tko nije riješio stan?"

Zastupnik Hrvatskih laburista Zlatko Tušak u petak je na Odboru za gospodarstvo u raspravi o Godišnjem financijskom izvještajem HBOR-a za 2014., problematizirao podatak da je ta banka preko kredita zaposlenicima plasirala 71 milijun kuna.

Prema nekim podacima, tu je mogućnost iskoristilo više od polovice zaposlenih, rekao je Tušak, zanimajući se ima li još netko u banci tko nije riješio stambeno pitanje?

Direktorica Sektora računovodstva u HBOR-u Irena Adžić-Jagodić kaže da ne zna taj podatak, te tumači kako je HBOR preko kredita želio motivirati i zadržati svoje kadrove. Kaže da sličnu praksu imaju i druge banke i javna poduzeća.

Plaće su ograničene i ne mogu rasti, pa se tako nastojalo stimulirati i motivirati zaposlenike da ostanu, kaže Adžić-Jagodić.

Predsjednik Odbora Ivo Jelušić (SDP) kaže da dijeljenje kredita zaposlenicima nije prakticirao samo HBOR, devedesetih su to radila i neka ministarstva.

Glavni direktor HUP-a i vanjski član Odbora Davor Majetić tumači da HBOR-u konkuriraju poslovne banke, pa treba biti mudar i zadržati stručni kadar.

"Treba sačuvati dobre ljude, a oni koštaju. Možda ne kreditima, ali na neki način ih treba sačuvati", rekao je Majetić.

Odbor je HBOR-ovo izvješće prihvatio, a o njemu će svoje reći i sam Sabor.

Zaposlenici dobivali povlaštene kredite

Podsjetimo kako je Index prvi otkrio da se državnim novcima predviđenim za obnovu i razvoj hrvatskog gospodarstva kreditirano 166 stanova zaposlenika HBOR-a. Tijekom sedamnaest godina HBOR je svojim zaposlenicima za potrebe rješavanja stambenog pitanja odobrio 166 kredita u ukupnom iznosu od 71 milijun kuna. Kako nam je potvrđeno zaposlenici su mogli birati žele li kredite u kunama ili uz valutnu klauzulu. Kamatna stopa na te kredite od 2011. godine iznosi svega 3 posto pa nije ni čudno da nema problema ni s jednom otplatom kredita. Svi se vraćaju uredno.

"Krediti se odobravaju na rok do 20 godina uz mogućnost počeka do godine dana. Za osiguranje povrata kredita koriste se uobičajeni instrumenti osiguranja (hipoteka na nekretnini, izjava o zapljeni dijela plaće, po potrebi jamci). Krediti se odobravaju u kunama ili kunama uz valutnu klauzulu. Od 1999. do 2006. godine kamatna stopa iznosila je 6 posto godišnje, od 2006. Do 2011. 4 posto, a trenutno je 3 posto", priznali su nam u HBOR-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara