Nakon otkrivanja spomenika HOS-u pod stijegom Rafaela Bobana, Baldasar vraća partizane u Split

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar potrudio se ispuniti obećanje koje je lani 26. kolovoza pred spomenikom Prvog splitskog partizanskog odreda dao njegov prethodnik na čelu splitskog SDP-a Marin Jurjević Baja. Sramota je da Split nema ulicu nazvanu po odredu, potrudit ćemo se da ispravimo tu nepravdu, zagrmio je Baja u jednom od vjerojatno svojih posljednjih istupa kao šef SDP-a Split. Na toj funkciji proveo je više od 20 godina, ali nije mu pošlo za rukom da napravi ono što bi Baldasaru već u roku od godine dana od preuzimanja gradske organizacije moglo uspjeti. Vratiti partizane na splitske ulice.

HDZ: Odred nije bio partizanski

Pred gradske vijećnike prijedlog stiže samo dan prije obljetnice i sasvim sigurno očekuje se burna i dugotrajna rasprava. Da sa prijedlogom neće ići lako da se naslutiti iz reakcije šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića, koji je i sam član Komisije za imenovanja koja predlaže tu točku za sjednicu gradskog vijeća u ponedjeljak.

Škorić nije protiv odavanja počasti žrtvama totalitarnih režima, no ističe da Baldasar krivotvori povijest i želi progurati prijedlog na brzu ruku. Škorić, naime, tvrdi da je kao član Komisije poziv za izvanrednu sjednicu dobijao dvaput, u srpnju i prije dva dana. Prvi put se htjelo u Ulicu prvog splitskog partizanskog odreda preimenovati Vinkovačku, no od toga se odustalo, a sada je Baldasar pronašao novo rješenje. Partizanska ulica trebala bi postati nova ulica na Mejašima, prigradskom splitskom naselju, koje uglavnom glasa za desnu opciju. 

Kerumu stric poginuo na Sutjesci kao partizan, hoće li i on biti za ulicu?

Škorić tvrdi da Baldasar krivotvori povijesne činjenice jer Odred nikada nije bio partizanski i pripadnici nisu poginuli pod partizanskim obilježjima. Malo nas je iznenadila takva argumentacija, budući da su pripadnici Odreda stradali u sukobu sa ustašama i Talijanima 1941. godine.

Škorić se potrudio pa je pronašao da su komunističke vlasti 1951. godine današnju Ulicu Hrvatske mornarice imenovale Ulicom splitskog odreda. Ni tada nije bio partizanski, a sada Baldasar želi da bude, kaže Škorić. Smatra da se gradonačelnik nepotrebno vraća u povijest i skriva nesposobnost za rješavanje akutnih splitskih problema iza ideologiziranja.

Suvišno možda govoriti, ali HDZ će biti protiv u ponedjeljak, a hoće li Ulica postati partizanska ili neće, ovisit će u prvom redu o raspoloženju Kerumovih vijećnika. Brigadir Jure Šundov lani je raportirao spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, hoće li dignuti ruku za Odred? Keruma vjerojatno neće biti na sjednici, jer je njegova dosadašnja retorika naprosto nespojiva s podrškom jednom takvom prijedlogu, unatoč tome što mu je stric Frane poginuo na Sutjesci kao pripadnik dalmatinske (partizanske) brigade.

Baldasar na obilježavanje stradanja partizanskog odreda dovodi pukovnika Skeju?

Baldasar tako nakon otkrivanja spomenika HOS-ovoj bojni pod stijegom ustaškog bojovnika Rafaela viteza Bobana, vraća partizane u Split.

Na Dan pobjede nad fašizmom, okupljenim HOS-ovcima i gostima čestitao je pobjedu nad antifašizmom, za što je pobrao aplauz. Pretpostavlja se da na obljetnici stradanja Prvog splitskog partizanskog odreda ipak neće toliko bulazniti, premda nije isključeno da mu izleti što slično pod jakim kolovoškim suncem.

Komemoracija će utoliko biti zanimljivija jer se očekuje da Baldasar podsjeti na obećanje pukovnika Marka Skeje, HČSP-ovca i ratnog zapovjednika HOS-ove bojne da će odati počast palim partizanima. Nema sumnje da će pojava Skeje unijeti veliki nemir u antifašiste budući da je redovan na misi za poglavnika, a i postrojba polaže vijence i cvijeće na 10. travnja.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara