Nakon propasti Južnog toka Bugarska ipak želi plinovod Nabucco

Nakon propasti Južnog toka Bugarska ipak želi plinovod Nabucco

Foto: FAH

BUGARSKA želi da Europska komisija ponovno razmotri plan plinovoda Nabucco koje bi prenosio plin iz Kaspijskoga jezera jer se odustalo od suparničkog ruskog projekta Južnog toka, rekao je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

Zbog ukrajinske krize Bugarska želi raznovrsne putove opskrbe plinom, a u ovome trenutku više od 80 posto plina uvozi iz Rusije. Sofija je bila iznenađena prosinačkom odlukom ruskoga predsjednika Vladimira Putina o odustajanju od naftovoda Južni tok kojim bi plin iz Rusije u Europu išao preko Bugarske, a ne preko Ukrajine.

Nabucco je imao potporu zapadnih sila, ali se od njega odustalo jer nije bilo dovoljno potražnje za plinom da bi se isplatio uz Južni tok. Bugarska bi imala koristi od Južnog toka jer bi naplaćivala prijevoz preko svog teritorija, a sad bi taj gubitak kompenzirala obnovom ideje o Nabuccu.

Bruxelles optužuje Moskvu za ucjenjivanje Bugarske

Moskva sada razvija alternativni plan plinovoda koji bi prolazio kroz Tursku, a ne kroz Bugarsku, pa Bruxelles optužuje Moskvu za ucjenjivanje Bugarske, članice Europske unije.

"Mi želimo odmrznuti projekt Nabucco kroz Bugarsku", rekao je Borisov novinarima nakon sastanka s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom u Sofiji.

"Nije to usmjereno ni protiv koga, mi želimo sačuvati bugarski nacionalni interes, hoćemo da naša plinska mreža bude puna plina, da uzimamo tranzitnu naknadu i da nas ne zaobiđu", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara