Naoružani napadači zauzeli ukrajinski ratni brod u Sevastopolju, Putin uveo sankcije SAD-u

Foto: Guliver Image/Getty Images

UKRAJINSKI ministar obrane Vladislav Seleznjov napisao je na svom Facebook profilu kako je 20 naoružanih osoba upalo na ukrajinski ratni brod Ternopil stacioniran u Sevastopolju.

"Napad je počeo", napisao je Seleznjov na Facebooku, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima naoružani napadači okružili su područje dok je skupina u brodu prišla brodu i zauzela ga. Napisao je i kako su koristili granate za omamljivanje tijekom napada te da se čula pucnjava automatskog oružja.

Rusija priprema vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine?

Postoji mogućnost da Rusija nastavi sa slanjem vojske na ukrajinski teritorij, rekao je u četvrtak ukrajinski veleposlanik pri UN-u u Ženevi Jurij Klimenko govoreći diplomatima o stanju ljudskih prava u Ukrajini.

"Postoje naznake da je Rusija na putu da izvede vojnu intervenciju punih razmjera na istoku i jugu Ukrajine", upozorio je Klimenko.

Njegove riječi poduprli su drugi veleposlanici, ali ne i ruski koji je samo pročitao ranije pripremljenu izjavu u kojoj se opravdavaju dosadašnje ruske akcije.

Ukrajina će vojno odgovoriti na ruski pokušaj pripojenja istoka

Ukrajina će "vojno" odgovoriti na svaki ruski pokušaj pripojenja regija rusofonog istoka zemlje, rekao je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski ministar Arsenij Jacenjuk, prenosi vladina internetska stranica.

"Želim službeno upozoriti Rusiju da ćemo oštro odvratiti, uključujući i vojnim sredstvima, na svaki pokušaj prisvajanja Ukrajine, prelaska ruskih postrojbi preko granica i pripojenja istočnih ili drugih regija", rekao je šef vlade.

On je također naglasio da je problem pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji prelazi okvir rusko-ukrajinskih odnosa i pozvao Zapadnjake da na to prikladno odgovore.

"Rusija je prekršila međunarodno pravo i potkopala režim nuklearnog neširenja. Rusija je izvela oružanu pljačku jedne susjedne zemlje. Zapad na to treba dati prikladan odgovor", rekao je.

Rusija je poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije bila jamac teritorijalne cjelovitosti Ukrajine 1994. kada je ta bivša sovjetska republika odbacila svoju nuklearni arsenal.

"Svi moraju razumjeti da postoji cijena koju treba platiti za stabilnost u svijetu. Postoje dva načina, ili žrtve ili euri i dolari", aludirao je na gospodarske sankcije Moskvi.

"Bolje je žrtvovati eure i dolare nego oplakivati tisuće mrtvih u krvavom ratu. Nadam se da naši europski partneri to razumiju. Kasnije će biti prekasno za neki drugi tip sankcija", zaključio je.

Ukrajina počela vraćati svoje pogranične postrojbe s Krima

Ukrajinska vojska počela je postupno vraćati svoje pogranične postrojbe s Krima, poluotoka koji se sada nalazi pod kontolom ruske vojske, objavio je u četvrtak visoki ukrajinski dužnosnik.

"Počeli smo postupni povratak naših vojnika i njihovo raspoređivanje u regijama Hersonu i Mikolajivu", rekao je zamjenik načelnika ukrajinske pogranične službe Pavlo Šišolin.

On je isto tako rekao da je oko tisuću civila napustilo Krim otkad je kontrolu nad tim poluotokom preuzela Rusija.

Hagel: Moskva neće pripojiti istok Ukrajine

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je rekao u četvrtak američkom kolegi Chucku Hagelu da Moskva neće pripojiti rusofoni istok Ukrajine, objavio je Pentagon.

"Ruske postrojbe su se rasporedile duž granice s Ukrajinom i tamo izvode vježbe i nemaju namjeru prijeći tu granicu i ući u Ukrajinu", rekao je u telefonskom razgovoru Sergej Šojgu i obećao da vojnici neće povesti nikakav napad.

Hagel ga je pitao koliko će vojna vježba trajati, ali Rus je rekao da nema precizan kalendar, nastavio je glasnogovornik Pentagona, viceadmiral John Kirby.

Ukrajina će vojno odgovoriti na svaki ruski pokušaj pripojenja rusofonih regija istoka zemlje, upozorio je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Rusija sankcijama odgovara na američke sankcije

Rusija je u četvrtak uvela sankcije za devet američkih dužnosnika i senatora nakon porasta napetosti zbog moskovske aneksije Krima te upozorila Zapad da će odgovoriti na svaki neprijateljski potez.

Savjetnici predsjednika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes i Caroline Atkinson te senatori John McCain, Harry Reid, Mary Landrieu, Dan Coats i Robert Menendez su među američkim državljanima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Među njima su i predsjednik Predstavničkog doma John Boehner te visoki savjetnik predsjednika Baracka Obama, Dan Pfeiffer.

Obama je u ponedjeljak donio odluku o zamrzavanju imovine i o zabrani putovanja u SAD 111 ruskih, ukrajinskih i krimskih dužnosnika i zastupnika koje smatra umiješanima u "protuzakonitu aneksiju Krima".

"U više smo navrata upozoravali da sankcije imaju dvostruku oštricu te da će se SAD-u vratiti poput bumeranga. Sigurno ćemo na adekvatan način odgovoriti na svaki neprijateljski potez", objavilo je ministarstvo.

Oslobođen zapovjednik ukrajinske mornarice

Zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk, kojeg su u srijedu zadržale proruske snage na Krimu, oslobođen je tijekom noći na četvrtak, objavio je u četvrtak ured ukrajinskog predsjednika a prenosi agencija Interfax.

Proruske snage na Krimu privremeno su zadržale Gajduka u srijedu ujutro kada su preuzele kontrolu nad glavnim stožerom ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Iz ureda tužitelja u tom gradu objasnili su da je po njihovim izvorima Gajduk prenosio ukrajinskim vojnim postrojbama naređenja iz Kijeva da koriste oružje protiv civila.

"Svi drugi civilni taoci koje su držali ruski vojnici i predstavnici novih samoproglašenih vlasti" na Krimu oslobođeni su tijekom noći, kaže se u priopćenju koje je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

U međuvremenu, ruska administracija počela je u četvrtak građanima Krima izdavati putovnice, javila je agencija RIA novosti.

"Započeli smo proces. Već je uručen jedan dio putovnica i taj posao će svakim danom biti sve intenzivniji", rekao je šef ruske imigracijske službe, Konstantin Romodanovski.

Zasad nije poznato kako će živjeti i raditi stanovnici Krima koji ne žele primiti rusko državljanstvo.

Lavrov: Ovaj tjedan bit će formalno dovršeno pripojenje Krima

Pravni postupak potreban da bi Krim formalno postao dio Rusije bit će dovršen ovaj tjedan, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Poduzimaju se praktični koraci kako bi se proveo sporazum o ulasku Krima i Sevastopolja u sastav Rusije", navodi Itar-Tass Lavrova. "Pravni postupak bit će dovršen ovaj tjedan".

Ruska administracija počela je izdavati ruske putovnice na Krimu. "Proces je počeo. Već smo izdali dio putovnica danas (srijeda) a posao će se iz dana u dan dodatno intenzivirati", rekao je šef ruske službe za migracije Konstantin Romodanovski.

Nacrt zakona koji je u srijedu donjem domu ruskog parlamenta uputio predsjednik Vladimir Putin predviđa da će ukrajinski stanovnici tog poluotoka, čim se Krim pripoji Rusiji, biti ruski građani.

Romodanovski nije pojasnio na koji će način živjeti i raditi na Krimu osobe koje ne žele prihvatiti rusko državljanstvo. "Imamo važnijih zadaća koje treba ispuniti", rekao je.

Ban Ki-moon se sastao s Putinom, izrazio "duboku zabrinutost"

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da je duboko zabrinut zbog krize između Rusije i Ukrajine.

Ban se s Putinom sastao nakon što je donji dom ruskog parlamenta Duma glasovanjem odobrio sporazum što ga je ruski lider potpisao u utorak a odnosi se na pripojenje ukrajinske regije Krima Rusiji. Riječ je o potezu koji je potaknuo dosad najsnažniju konfrontaciju između Istoka i Zapada od Hladnog rata.

"Duboko sam zabrinut zbog aktualnog stanja između Ukrajine i Rusije", rekao je Ban na početku razgovora u Kremlju.

Ukrajina i zapadne vlade smatraju da je Rusija ilegalno preuzela kontrolu nad Krimom od Kijeva. Rusija to negira te tvrdi da se Krim na referendumu izjasnio za ujedinjenje s Rusijom unatoč tomu što Zapad referendum smatra nezakonitim.

Putin tvrdi da Rusija "stalno i dosljedno podupire središnju ulogu UN-a u globalnim pitanjima".

"Gospodine glavni tajniče, iznimno cijenimo vaše napore u rješavanju potencijalnih kriza i onih koje su postojale ranije, a to je pozitivna i vrlo učinkovita uloga", rekao je Putin, ne spomenuvši Ukrajinu u dijelu sastanka otvorenom za novinare.

Ban je ranije u četvrtak razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim koji mu je izrazio "duboku zabrinutost zbog brojnih kršenja prava govornika ruskog jezika u istočnim i jugoistočnim dijelovima Ukrajine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak će Ban Ki-moon otputovati u Kijev. UN je priopćio da je riječ "o dijelu Banovih diplomatskih napora da se sve strane potaknu na rješenje aktualne krize mirnim putem".

Breedlove: Situacija u Ukrajini zabrinjavajuća za Europu

Zapovjednik NATO-a za Europu američki general Philip Breedlove upozorio je u četvrtak u Splitu da je situacija u Ukrajini zabrinjavajuća za Europu i da je nužno tražiti mirno rješenje te situacije.

"Zabrinuti smo situacijom u Ukrajini, ovo je zabrinjavajući trenutak za Europu i nastavit ćemo tražiti mirno rješenje", rekao je novinarima general Breeedlove.

On sudjeluje na konferenciji načelnika glavnih stožera srednje Europe koja je tijekom jutra službeno otvorena u splitskom hotelu Le Merdien Lav.

Po riječima Breedlovea, za NATO je najvažnije da teži pronalaženju mirnog odgovora na problem u Ukrajini. "Želimo izbjeći svaki oružani sukob u Ukrajini", kazao je.

Na novinarsko pitanje može li stanje u Ukrajini ugroziti stabilnost i sigurnost Europe, general Breedlove je kazao kako je tomu prerano govoriti, te da se on nada mirnom rješenju.

"Vjerujem da odgovorne nacije poštuju granice i suverenitet međunarodno priznatih zemalja, te da djeluju sukladno međunarodnim sporazumima", rekao je također general Breedlove, odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz ruskog predsjednika Vladimira Putina.

General Breedlove je također podsjetio da je Hrvatska pet godina članica NATO-a te je posebice pohvalio njen angažman u mirovnim misijama na Kosovu i u Afganistanu.

Po njegovim riječima, pripadnici hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama svojom profesionalnošću pridonose razvoju mira i stabilnosti ne samo u regiji nego i u svijetu.

Obama odustao od vojne intervencije u Ukrajini

Američki predsjednik Barack Obama isključio je u srijedu mogućnost američkog vojnog uključivanja u događanja u Ukrajini, zagovarajući diplomatsko rješenje u sukobu između Ukrajine i Rusije zbog Krima.

"Nećemo se dati uvući u vojni izlet u Ukrajini", rekao je Obama u intervjuu jednoj američkoj televizijskoj postaji.

"Ne trebamo izazivati rat s Rusijom", naglasio je američki predsjednik.

Obama, koji je u ponedjeljak uveo sankcije za 11 dužnosnika iz Rusije i Ukrajine, rekao je da će SAD poduprijeti diplomatske napore kako bi se izvršio pritisak na Rusiju.

"Postoji bolji put i ja mislim da čak i Ukrajinci uviđaju da ne bi bilo dobro da se Rusija vojno angažira, to ne bi bilo dobro ni za Ukrajinu", poručio je.

Istodobno je najavio uvođenje dodatnih sankcija u sljedećih nekoliko dana.

Ako Rusija je popusti međunarodnom pritisku, "možete očekivati još više učinkovitih gospodarskih akcija u suradnji s našim europskim saveznicima, koje bi mogle u konačnici imati značajan učinak na rusko gospodarstvo", rekao je američki predsjednik.

"Namećemo sankcije za još visokih ruskih dužnosnika"

Obama kaže kako se na poteze odlučio nakon ruske aneksije Krima i ugrožavanja sigurnosti ukrajinskih vojnika, a kao nastavak na ranije sankcije protiv slanja vojske na Krim. Obama kaže da su postupci odgovor na ono što je Rusija već učinila, a sa zabrinutošću se promatra gomilanje vojske koje bi moglo ukazivati na slične scenarija na jugu i istoku Ukrajine. Američki predsjednik rekao je da je s europskim kolegama dogovorio način za bržu reakciju nastavi li Rusija s eskalacijom.

"Namećemo sankcije za još visokih ruskih dužnosnika. Dodatno ćemo sankcionirati izvjestan broj osoba sa znatnim sredstvima i utjecajem, koje pružaju materijalnom podršku ruskom vodstvu, kao i banke, koje pomažu takvim osobama. Potpisao sam i novu izvršnu naredbu, koja nam omogućuje uvođenje sankcije ne samo osobama već i ključnim sektorima ruskog gospodarstva. To nije ishod koji smo željeli. Sankcije neće imati samo znatan utjecaj na rusko gospodarstvo već bi mogle i poremetiti globalno gospodarstvo."

Obama je rekao da je prioritet i pružanja pomoći ukrajinskoj vladi kako bi stabilizirala gospodarstvo i potrebe stanovništva.

UN: Ruski i ukrajinski obrambeni dužnosnici kontaktiraju

Ruski i ukrajinski obrambeni dužnosnici su u kontaktu u naporu da smanje mogućnost oružanog sukoba na Krimu, rekli su u četvrtak Ujedinjeni narodi, upućujući na izvjesno kretanje prema ublažavanju najgoreg sukoba Istoka i Zapada od kraja Hladnoga rata.

"Glavnog tajnika ohrabruje to što vidimo, kao što smo danas vidjeli, kontakt na radnoj razini, ako tako mogu reći, između visokih obrambenih dužnosnika kako bi se umanjila opasnost od nekih žarišta koja vidimo na Krimu", rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric na telekonferencijskoj konferenciji za novinare iz Moskve.

Ruska vojska je rekla u četvrtak da je ukrajinski ministar obrane Ihor Tenjuk nazvao u srijedu ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i da su "nastavili razgovor o...kriznom stanju u Ukrajini i mjerama da se ublaži stanje na poluotoku Krimu".

Moskva je rekla kako će pojačati svoju vojnu nazočnost na Krimu da bi ga zaštitila od vanjskih prijetnja, javila je ruska državna novinska agencija Itar-Tass.

Ukrajina će se boriti za oslobođenje Krima

Ukrajina će se boriti za "oslobođenje" Krima čije "pripojenje Rusiji nikada neće priznati", kaže se u rezoluciji koju je u četvrtak usvojio ukrajinski parlament.

"Ukrajina neće prestati s borbom za oslobođenje Krima, koliko god duga i bolna ona bila", kaže se u rezoluciji izglasanoj na inicijativu privremenog predsjednika Oleksandra Turčinova.

"Ukrajinski narod nikada neće priznati aneksiju Krima", kaže se u tekstu u kojem se naglašava da je granice promijenila Rusija koja je trebala biti jamac suvereniteta Ukrajine otkad je ta bivša sovjetska republika odustala od nuklearnog arsenala 1994.

Zastupnici su se u rezoluciji obratili i međunarodnoj zajednici zatraživši da "ne prizna samoproglašenu republiku Krim, te pripojenje Krima i Sevastopolja Rusiji".

Merkel: EU će kazniti Rusiju ekonomskim sankcijama u slučaju potrebe

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u govoru u njemačkom parlamentu da će čelnici EU-a pokazati spremnost da pojačaju kaznene mjere protiv Rusije, uključujući politički osjetljive gospodarske sankcije, pred summit koji počinje u četvrtak.

"Summit EU-a danas i sutra pokazat će da smo spremni u svako doba uvesti 3. fazu mjera ako dođe do pogoršanja situacije", rekla je Merkel.

Dodala je da je format G8, koji uključuje Rusiju, zapravo mrtav sve dok se politička situacija ne promijeni.

Rusija predsjeda G8 i trebala je ugostiti summit u Sočiju u lipnju.

Merkel je također rekla da bi EU mogla produljiti listu osoba, iz Rusije i onih proruski orijentiranih u Ukrajini, pogođenih zabranom viza i zamrzavanjem imovine.

"Na Europskom vijeću koje počinje danas, šefovi država i vlada Europske unije utvrdit će sankcije (faze 2) o kojima je odlučeno prije dva tjedna. Među njima, o produljenju liste osoba koje su pogođene zabranom viza i zamrzavanjem imovine", rekla je pred zastupnicima Bundestaga. "U slučaju eskalacije, spremni smo u svakom trenutku prijeći na fazu 3 sankcija i radit će se bez sumnje o ekonomskim sankcijama", dodala je.

U četvrtak navečer počinje dvodnevni summit EU-a kojim će dominirati pitanje ukrajinske krize.

Rusija pojačala kontrolu robe iz Ukrajine

Ruski graničari pojačali su kontrolu robe koja stiže iz Ukrajine, rekli su u četvrtak zaposlenici carine i poljoprivredne inspekcije, što naglašava napetosti između dviju zemalja.

Odnosi između Ukrajine i Rusije na najnižnoj su točki od raspada Sovjetskog Saveza. Moskva je pripojila ukrajinsku regiju Krim, a Kijev je zaprijetio odmazdom, među ostalim i uvođenjem režima viza za ruske državljane.

"Ruski carinici pojačali su kontrolu na granici s obzirom na informacije o potencijalnim pokušaju krijumčarenja robe iz Ukrajine, a to se odnosi i na oružje", rekao je glasnogovornik carinske službe Dmitrij Kotikov.

Ruska državna služba za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor tvrdi da carinici pronalaze više robe s lažnim dokumentima.

Paralelno su visoki ruski sigurnosni dužnosnici rekli da je policija uhitila nekoliko ruskih i ukrajinskih državljana optuženih za krijumčarenje oružja u Sjeverni Kavkaz preko Ukrajine.

Glasnogovornik ukrajinskih carinika rekao je da duž istočne granice s Rusijom nema problema.

Ruska Duma ratificirala aneksiju Krima

Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma, ratificirao je u četvrtak međudržavni sporazum o primanju novih subjekata - republike Krim i grada Sevastopolja, u sastav Ruske Federacije, javljaju ruski mediji.

Za sporazum, koji je potpisan u utorak u Moskvi, glasovala su 443 zastupnika, a samo je jedan bio protiv. Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poslao u Dumu prijedlog zakona o ratifikaciji tog sporazuma.

Sporazum se primjenjuje od datuma potpisivanja i stupa na snagu s datumom ratifikacije. "Sporazum se temelji na slobodnom i dobrovoljnom izjašnjavanju naroda Krima na svekrimskom referendumu koji je proveden u Autonomnoj republici Krimu i gradu Sevastopolju 16. ožujka, a na kojemu je donijeta odluka o ponovnom ujedinjenju s Rusijom", navodi se u popratnim dokumentima.

Putin je potpisao taj sporazum s krimskim premijerom Sergejem Aksjonovom i drugim krimskim čelnicima u utorak nakon referenduma na kojemu je 96,7 posto birača podržalo pridruživanje Rusiji.

Ovaj sporazum, koji je izazvao dosad najveće napetosti između Rusije i Zapada nakon Hladnog rata, jednoglasno je odobrio ruski Ustavni sud u srijedu, a o njemu bi se u petak trebao izjasniti i gornji dom parlamenta, Vijeće Federacije.

Crnomorski poluotok Krim nije priznao legitimnost novih vlasti u Kijevu i tražio je pripojenje Rusiji nakon što je 60 godina proveo u sastavu Ukrajine, navode ruski mediji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara