Napad u Nigeriji: Islamisti ubili 50 studenata dok su spavali

Foto: Guliver/Getty Images

NAORUŽANI islamisti pobili su oko 50 studenta koji su spavali u studentskom domu Fakulteta Agrokulture u pokrajini Yobe na sjeveroistoku Nigerije.
 
Napad je izvela oružana grupa Boko Haram, koja se bori protiv nigerijske Vlade zahtijevajući da Nigerija postane islamistička država, a poznati su otprije po napadima na škole.

Iako se još uvijek prebrojavaju ubijeni studenti, lokalni političar izjavio je za BBC da je ubijeno oko 50 studenata.

Njihova su tijela prevezena u glavni grad Damaturu, a jedan od svjedoka za Reuters je izjavio da je u bolnicu prevezeno oko 40 tijela, te da se vjeruje da su to sve studenti.

Rektor Sveučilišta College rektor Molima Idi Mato, također je rekao da bi broj mrtvih mogao biti 50, dodajući da snage sigurnosti još uvijek otkrivaju tijela i da je oko 1.000 studenata pobjeglo iz kampusa, prenosi BBC.

Vojni glasnogovornik u državi Yobe, Lazar Eli, rekao je za AFP da su napadači još i zapalili učionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boko Haram u prijevodu znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno"

U svibnju je predsjednik Goodluck Jonathan naredio operaciju protiv organizacije Boko Haram, a izvanredno stanje proglašeno je na sjeveroistoku zemlje 14. svibnja.

Mnogi od islamističkih militanata napustili su svoje baze na sjeveroistoku i nasilja je u tom kraju počelo opadati, no ubrzo su krenuli u nove napade.

Pripadnici Boko Harama u lipnju su izveli dva napada na škole u regiji. Najmanje devetero djece poginulo je u školi na kraju Maiduguri, dok je 13 studenata i nastavnika poginulo u školi u Damaturu.

U srpnju su islamistički militanti u selu Mamudo u državi Yobe bacili eksploziv na školske usmrtivši najmanje 42 ljudi, uglavnom studenata.

Boko Haram ističe školu kao simbol zapadne kulture. Naziv njihove grupe u prijevodu znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno".

Boko Haram predvodi Abubakar Shekau, a nigerijska vojska priopćila je u kolovozu da su ga možda ubili, no to se ispostavilo netočnim jer je prošlog tjedna objavljen u videu pa se pretpostavlja da je živ, a i prethodna izvješća o smrti kasnije su se pokazala neutemeljenima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara