Napetosti između velesila: Kineski lovac opasno zaprijetio američkom vojnom avionu

Foto: Wikipedia

JEDAN kineski lovac se u utorak opasno približio američkom vojnom zrakoplovu u međunarodnom zračnom prostoru na istoku Kine, objavio je Pentagon u petak, što je novi incident koji ocrtava stalne napetosti između dviju supersila.

Kineski naoružani lovac se približio tri puta bliže od dozvoljenoga, na manje od 10 metara američkom zrakoplovu P8-Poseidon, pomorske kontrole koji je bio na rutinskom letu, izjavio je viceadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Kineski pilot je izveo dvostruki preokret preko krila iznad američkog zrakoplova i zatim stigao okomito iznad Poseidona i pokazao oružje.

Incident se odvijao oko 220 km istočno od kineskog otoka Hainan u vrijeme dok traju napetosti između Kine i njezinih susjeda.

"Kinezima smo obznanili duboku zabrinutost tim riskantnim i nimalo profesionalnim manevrom koji je opasnosti izložio sigurnost posade i koji je u suprotnosti s međunarodnim zračnim pravilima", naglasio je glasnogovornik Pentagona.

On je rekao da ne zna jesu li piloti dvaju zrakoplova bili na radio vezi.

U travnju 2010. u istom području je u sudaru zrakoplova EP-3 Američke mornarice i kineskog izviđačkog zrakoplova poginuo kineski pilot, a američki zrakoplov je morao hitno sletjeti na otok Hainan.

Kinezi su američku posadu zadržali na ispitivanju.

Taj je incident izazvao diplomatsku krizu između Pekinga i Washingtona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara